Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

21. 09. 2017. 10:09 >> 09:39
1

CRNOGORSKA POZIVA

Zakon o planiranju vratiti na doradu

Crnogorska poziva Vladu Crne Gore da vrati na doradu i ispravku tekst Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata i ocjenjuju da bi prije usvajanja ovakvog zakona trebalo promijeniti državno uređenje zemlje i proglasiti monarhiju. Oni pozivaju i poslanike da takav zakon ne usvoje a lokalne samouprave da dignu glas protiv takvog zakona.

Predsjednica kluba odbornika Crnogorske u SO Budva, Anđela Ivanović podsjeća da je Vlada Crne Gore usvojila Prijedlog Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata i proslijedila ga Skupštini na usvajanje.

"Navedenim pravnim aktom svi poslovi vezani za planiranje prostora i izgradnju objekata izuzimaju se i izmještaju iz ingerencija i nadležnosti lokalnih samouprava u nadležnost državnog organa. To znači da će se prostorom Crne Gore upravljati iz Podgorice, a opštine će samo moći da pokrenu eventualne izmjene planova i da učestvuju u izradi prijedloga projektnih zadataka", navodi se u saopštenju.

Ovakvim Zakonom, Ivanović smatra da se Vlada Crne Gore kreće potpuno suprotnim smjerom u odnosu na ostali demokratski i civilizovani svijet.

"U vremenu kada demokratski svijet afirmiše i primjenjuje sistem decentralizacija, naša Vlada, nažalost, uvodi sistem centralizacije u javnoj administraciji", kazala je Ivanović.

Ona ocjenjuje da se ovakvim zakonskim rješenjem nanosi direktna šteta svim lokalnim samoupravama u Crnoj Gori, a samim tim, kako je kazala, i svim građanima koji budu morali postupati po ovakvom Zakonu.

"Valjda je svakom iole normalnom jasno, osim predlagačima ovog Zakona i Vladi koja ga je usvojila, da administracija u Podgorici ne može bolje planirati i zaštititi prostor u crnogorskim gradovima i opštinama od samih lokalnih administracija", ističe Ivanović.

Ona smatra da je više nego očigledno da je tendencija predlagača Zakona i onih koji su ga usvojili bila "da ukinu sva lokalna ograničenja u upravljanju prostorom, preuzimajući na sebe sva prava upravljanja svakim pedljom zemlje u Crnoj Gori".

"Mislimo da je Vlada Crne Gore povodom ovog i ovakvog zakonskog teksta pobrkala redosljed poteza koje treba napraviti. Da bi se ovakav Zakon usvojio u parlamentu, neophodno je prije toga proglasiti monarhiju i izabrati kralja – gospodara", navodi se u saopštenju.

Samo takvo državno uređenje, kaže Ivanović, moglo bi napraviti ovakav vid centralizacije upravljanja prostorom u cijeloj državi.

"Kako još uvijek nijesmo monarhija i nemamo formalno kralja, iako 'kraljevića' nažalost imamo mnogo, mi iz Crnogorske pozivamo Vladu Crne Gore da vrati na doradu i ispravku ovako neozbiljan tekst Zakona. Ukoliko Vlada to ne uradi, obraćamo se poslanicima crnogorskog parlamenta da ovakav zakon ne usvoje i ne brukaju državni i društveni sistem Crne Gore", ističe Ivanović.

Ivanović ujedno poziva sve lokalne samouprave u Crnoj Gori da, dignu glas protiv ovog Zakona koji će, kako je kazala, ako se usvoji, od njih napraviti mjesne zajednice.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније