Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

21. 09. 2017. 13:20   >>  16:23 1

DPNCG PISAO PRITUŽBU

Vratiti Otaševiću telefon

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore uputilo je pritužbu Savjetu za građansku kontrolu rada policije zbog oduzimanja telefona novinaru “Dana” Vladimiru Otaševiću.

“Na ovaj način ugroženi su njegovi novinarski izvori, koje štiti Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava, Zakon o medijima, a na neki način i ZKP”, poručuju iz DPNGC. Sud za ljudska prava u Starzburu potencirao je, kako navode, značaj zaštite novinarskih izvora.

Njemu su službenci Centra bezbjednosti Podgorica 14.septembra 2017.godine oduzeli mobilni telefon, sa koga je nekoliko dana ranije zvao brata premijera Crne Gore.

List Dan objavio je 12.septembra ove godine tekst pod naslovom „Nemojte se pitati što je neko nekog ubio,j... vam majku“, u kome prenosi da je Otaševiću 11.septembra prijetio brat premijera Duška Markovića.

“U okviru izviđaja tog događaja, pripadnici policije Centra bezbjednosti Podgorica su po naredbi osnovnog državnog tužioca Slavenka Smolovića privremeno oduzeli telefon i SIM karticu novinaru. To je obrazloženo potrebom „da bi se utvrdila tačnost teksta objavljenog u medijima, njegovog navodnog razgovora sa jednim od braće Marković“, navodi se u pritužbi DPNCG.

Ne sporeći obavezu policije i tužilaštva da istraže događaj i prijetnje, skreću pažnju na kršenje prava novinara, koja mu garantuje Ustav, Zakon o medijima, Zakonik o krivičnom postupku i Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda Zakonikom o krivičnom postupku propisano je da se kao svjedok u krivičnom postuku ne može saslušati " lice koje bi svojim iskazom povrijedilo dužnost čuvanja profesionalne tajne (vjerski ispovjednik, advokat, zdravstveni radnik i drugi zaposleni u zdravstvu, novinar, kao i druga lica), osim ako je oslobođno te dužnosti posebnim propisom ili izjavom lica u čiju je korist ustanovljeno čuvanje tajne".

“Zbog čega bi onda bilo dozvoljeno da se tom licu, odnosno novinaru, oduzme sredstvo za rad? Takođe, Zakon o medijima propisuje da "novinar i druga lica koja se, u toku prikupljanja, uredničke obrade ili objavljivanja programskog sadržaj, upoznaju sa informacijama koje bi mogle da ukažu, na identitet izvora nijesu dužni zakonodavnoj, sudskoj ili izvršnoj vlasti ili bilo kom drugom fizičkom ili pravnom licu otkriti izvor informacije koji želi ostati nepoznat", navodi se u saopštenju.

Udruženje novinara poručuje da je u ovom slučaju policija u prilici da ima uvid u izvore i sadržaj komunikacije novinara, a, a kako dodaju, posljedice mogu biti dalekosežne.

"Od ustanovljenja prakse da svako od nas u medijima može biti u takvoj situaciji kada naši izvori mogu biti otkriveni, pa do toga da te osobe mogu ostati bez posla ili biti šikanirani zbog sumnje u curenje informacija. Prema tome, prekršeno je sveto novinarsko pravilo - povjerljivost novinarskih izvora", kazali su iz DPNCG.

U saopštenju se dodaje da smatraju da je Otaševiću povrijeđeno pravo na slobodu izražavanja, garantovano članom 10 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније