Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

21. 09. 2017. 22:40 >> 22:12
1

CZIP

Sjutra prstenovanje na Marezi

Centar za zaštitu i proučavanje ptica će, uz pomoć licenciranog prstenovača iz Slovenije, Jerneja Figlja, organizovati mini prstenijadu na Marezi u periodu od 22. do 24. septembra.

Prstenovanje će se obavljati rano ujutru i u kasnim popodnevnim časovima kada su ptice najaktivnije.

"Prstenovanje ptica najbolji je način za upoznavanje velikog broja građana sa pticama kao i njihovo uključivanje u naučno istraživački rad ornitologa. Prstenijadi mogu prisustvovati učesnici svih uzrasta", saopšteno je iz CZIP-a.

Prstenovanje ptica je naučna metoda zasnovana na pojedinačnom obilježavanju ptica. Svaki podatak o prstenovanoj ptici, bilo da se radi o ponovnom hvatanju ptice i njenom puštanju na slobodu, ili u situaciji kada je ponovni nalaz uginula ptica, mnogo nam govori o njenom životu.

Ova tehnika je jedna od najefikasnijih metoda proučavanja u biologiji, posebno u ekologiji, radi proučavanju migracije, ponašanja, produktivnosti gnežđenja i populacione demografije ptica.

Praćenje kretanja prstenovanih ptica omogućuje određivanje njihove selidbene putanje i odmorišta, a to su ključne informacije potrebne za planiranje mreža zaštićenih područja za ptice. Velik dio podataka prikupljenih u prstenovanju ptica dolazi od visoko edukovanih amatera – volontera motivisanih povlasticom učešća u istraživanjima koja uključuju neposredan dodir s divljim pticama i koja za konačan cilj imaju zaštitu ptica.

S obzirom na to da se samo u Evropi godišnje prstenuje gotovo 4 miliona ptica, koje se kreću ne mareći za političke granice, proces prstenovanja i razmjene podataka o nalazima prstenovanih ptica zahtijeva učinkovitu organizaciju.

Prstenovanje ptica ima veoma dugu tradiciju: Njemačka od 1903, Mađarska od 1908, Velika Britanija od 1909, Kraljevina Jugoslavija od 1910. godine. Danas nema države u Evropi koja nema Centar za prstenovanje i nije članica EURING-a, evropske unije za prstenovanje ptica. CZIP je član ove mreže od 2015. godine.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније