Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

22. 09. 2017. 12:42   >>  12:17

SKUP U PG

Adolescencija ima dugoročne posljedice

Dok trenutno imamo najveći broj adolescenata na svijetu ikada - 1,8 milijardi, u Crnoj Gori živi oko 85.000 djevojaka i mladića uzrasta od 10 do 19 godina, koje nazivamo adolescentima. Oni čine 14 odsto ukupnog stanovništva naše države, saopšteno je iz UNICEF-a.

“Premda je ubrzani razvoj, koji se dešava u ranim godinama života, uveliko prepoznat, svijest o značaju razvojnih promjena kroz koje mladi prolaze tokom adolescencije, još uvijek nije na zavidnom nivou”, ističe šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osama Kogali.

U ponedjeljak će Kogali, Kenan Hrapović, ministar zdravlja, Nikola Janović, ministar sporta i Nikola Ljušev, izvršni direktor Crnogorskog Telekoma, otvoriti konferenciju „Moć adolescencije“u hotelu Ramada (sala Milenijum)u Podgorici.

Prema njegovim riječima, ova konferencija treba da pošalje makar jednu, jasnu poruku, a to je “da je adolescencija jedinstvena i ključna faza ljudskog razvoja koja ima dugoročne posljedice, a koju karakterišu ubrzan razvoj mozga i fizički rast, uvećane kognitivne sposobnosti, kao i razvijanje novih sposobnosti i vještina”.

"Stoga je promocija zdravog razvoja, u drugoj dekadi života pojedinca, jedna od najvažnijih dugoročnih investicija koje bilo koje društvo može da preduzme", poručuje Kogali.

Na konferenciji će između ostalog govoriti i međunarodni stručnjaci poput Džošue Harvija, direktora Odsjeka za istraživanje i razvoj CARE u SAD-u i dr.Danijela Sigela, nagrađivanog edukatora i profesorakliničke psihijatrije na Univerzitetu Kalifornija u Los Anđelesu.

Konferencija će biti prilika za predstavnike nadležnihinstitucija, civilnog sektora, adolescenata, Univerziteta Crne Gore i privatnog sektora da razmijene mišljenja o najboljim načinima da se podrže adolescenti u Crnoj Gori kako bi dostigli svoj puni potencijal.

"Potreba da se razvijaju posebne politike i servisi za adolescente prepoznata je kao globalni izazov u prošlogodišnjem Opštem komentaru Komiteta Ujedinjenih nacija o pravima djeteta. Iako se prava iz Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima djeteta jednako odnose na svu djecu mlađu od 18 godina, neophodno je pružiti im različite vidove podrške u različitim uzrastima kako bi ona mogla sva ova prava i da ostvare" saopšteno je iz UNICEF-a.

Crna Gora je nedavno usvojila Strategiju za mlade i Zakon o mladima, a oni se dalje mogu unaprijediti određivanjem posebnih mjera za pružanje podrške adolescentima.

Konferencija Moć adolescencije organizuje se u okviru programa "Osnaživanje i participacija adolescenata u Crnoj Gori" koji sprovode predstavništvo UNICEF-a u Crnoj Gori, Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo rada i socijalnog staranja, Ministarstvo zdravlja, i Ministarstvo sporta, uz podršku globalne finansijske institucije ING.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније