Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio F.R.

22. 09. 2017. 15:23 >> 14:53
8

O CRNOGORCIMA

Baković osudio Amfilohijeve izjave

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Šućko Baković osudio je nedavne izjave mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, koji je kazao da neki misle da su Crnogorci "samo zato što su se, kao i volovi, rodili u Crnoj Gori".

"Zaštitnik naglašava da vjerske zajednice i njihovi predstavnici imaju određeni nivo slobode kada su u pitanju javni nastupi, ali i odgovornost i obavezu da tim javnim nastupima, u skladu sa svojom društvenom pozicijom, ne narušavaju dostojanstvo pojedinaca i grupa kojima se obraćaju ili o kojima saopštavaju sopstveni stav", istakli su iz kabineta Bakoviča.

Zaštitnik ljudskih prava je istakao da, ne sporeći pravo da se metaforičnim govorom, uključujući i alegorije, iznose mišljenja o važnim društvenim pitanjima, smatra da ona ne mogu biti takva da vrijeđaju dostojanstvo pojedinaca ili naroda

"Isto tako, neprihvatljivo je da se zbog ateističkog stava ili izbora u ispovijedanju vjere nekome negira ili uslovljava pravo na sopstveni nacionalni identitet. Neumjesnim poređenjem rađanja čovjeka sa rađanjem životinje vrijeđa se osjećaj pripadnosti jednom narodu, u ovom slučaju najbrojnijem u Crnoj Gori.  Imajuću u vidu sadržinu i poruke izrečenog, osuđujemo takvo izražavanje, uz svo dužno poštovanje za čin i položaj starješine Mitropolije Crnogorsko-primorske, gospodina Amfilohija, prema brojnim anketama jedne od najuticajnijih vjerskih ličnosti u Crnoj Gori", kazao je on.

Baković je pozvao smirivanje strasti povodom događaja u vezi "sa ulanjanjem simbola koji je stajao na podgoričkoj Sahat-kuli, što je podijelilo građane na vjerskoj osnovi i može uticati na međureligijske odnose". 

"Svakako da treba imati u vidu argumente i jedne i druge strane, ali je potrebno da se oni iznose u atmosferi tolerancije i konstruktivnog dijaloga vodeći računa o aktuelnom društvenom trenutku i mogućem uticaju na dalja društvena zbivanja u Crnoj Gori. I u ovom slučaju odgovornost vjerskih poglavara za smirivanje strasti može biti ključna, a njihov autoritet kod vjernika i posljedice koje može imati njihovo djelovanje na smirivanje tenzija, treba da budu ideja vodilja u njihovom javnom nastupanju i izjašnjavanju u ovoj situaciji", rekao je Zaštitnik.

 

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније