Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina/rtcg [ Objavila R.B. ]

24. 09. 2017. 17:50   >>  17:22 23

ODGOVOR

Amfilohije: "Volovi" dio vjerske pouke

Priča o volu koji se rađa u Šumadiji, a nije Srbin, ima isključivo vjersku pouku, koja nema namjeru da dovodi u pitanje bilo čije nacionalno opredjeljenje niti da ga zbog toga vrijeđa, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP).

Kako navode, Mitropolija je godinama predmet medijskog podmetanja i spinovanja u vezi sa nizom ”kontroverznih” besjeda, izjava i uopšte javnih istupa.

Kako su saopštili, uvijek je u pitanju neka potpuno benigna stvar, koja po ustaljenom scenariju izazove lavinu komentara. 

“Uglavnom to počinje tako da pojedini mediji selektivno prenesu neku besjedu, izjavu i slično, a potom se jave ”čuvari” Crne Gore koji prozivaju Mitropolita za ugrožavanje, vrijeđanje Crne Gore i Crnogoraca”, kaže se u saopštenju MCP.

Podsjetimo, kako je objavljeno na zvaničnoj veb stranici Mitropolije, a neselektivno prenio i naš portal, Amfilohije je nedavno kazao da "ima dosta Crnogoraca koji misle da su Crnogorci samo zato što su rođeni u Crnoj Gori. Kakvi su to Crnogorci. I zato što imaju slavne pretke...A ovi misle da su Crnogorci samo zato što su se, kao i volovi, rodili u Crnoj Gori".

Iz MCP danas navode da je priča o volu koji se rađa u Šumadiji, a nije Srbin, originalna priča Prepodobnog Justina Ćelijskog, najvećeg srpskog teologa dvadesetog vijeka, poznatog u cijeloj Pravoslavnoj Crkvi, koja je bila dio jednog njegovog susreta sa Srbinom oficirom komunističke Jugoslavije, koji mu je bio saputnik u vozu i ismijavao ga zbog njegove vjere. 

“Mitropolit Amfilohije je istu bezbroj puta prepričao koristeći ime Srbin, a ne Crnogorac. Dakle, radi se o isključivo vjerskoj pouci, koja nema namjeru da dovodi u pitanje bilo čije nacionalno opredjeljenje niti da ga zbog toga vrijeđa, već da slušaoca suoči sa time da su njegovi preci bili hrišćanski narod koji se krstio u ime Oca, Sina i Duha Svetoga i da su zapravo tek nakon prihvatanja vjere u Hrista Boga Raspetoga i Vaskrsloga, počeli da se formiraju kao zreli narodi”, rekli su iz MCP.

Kako su kazali, druga stvar je da ”čuvari” Crne Gore zaboravljaju ili namjerno previđaju da pod imenom Crnogorci danas u Crnoj Gori živi više naroda i narodnosti, kako se govorilo u poslijeratnoj Jugoslaviji.

“Crnogorci su i veliki broj Srba koji žive u Crnoj Gori. Na njih se priča jednako odnosi, kao i na one koji se etnički ili nacionalno određuju kao Crnogorci”, navode iz Mitropolije.

Pouka se, kako dodaju, može primijeniti na bilo koji narod i na bilo kog pojedinca, koji se udaljuje od svetinja svojih predaka i temelji svoj identitet, ne na Bogu i onome što je vječno, nego na zemaljskim ideologijama i svakojakim idolima.

“Ideološko-politički ”čuvari” Crne Gore su ovoga puta otišli dotle da pozivaju na krivični i svakovrsni progon Mitropolita Amfilohija. Da ih razočaramo, rođeni Moračanin Mitropolit Amfilohije je državljanin Crne Gore i nijedne druge države na svijetu, pa ga je nemoguće zakonito prognati iz Crne Gore”, saopštili su iz MCP.

Kako navode, možda bi to u društvu kakvo ideološko-politički "čuvari" Crne Gore zamišljaju bilo moguće.

“Nećete ga, gospodo ”čuvari” Crne Gore uvrijediti koristeći ime Risto, koje je njegovo kršteno ime, a potiče od časnog imena Hristos, ali nemamo sumnje da to želite time što izbjegavate da imenujete njegovu službu koju priznaje cijela pravoslavna hrišćanska vaseljena”, poručuju iz Mitropolije.

Neki drugi, kako dodaju, od ”čuvara” Crne Gore smatraju da ga treba goniti zbog navodnog govora mržnje. 

“Kao što napisasmo, priča o volu nije bila izraz prezira ni mržnje ni prema jednom ljudskom biću, nego upravo na poštovanju svakog čovjeka kao vječnog brata i sabrata. Dakle, od govora mržnje, sem upravo o ”mržnji” na bogomržnju i bratomržnju, nema ni govora”, rekli su iz MCP.

 

Пратите нас на

Коментари23

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније