Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: P.R. [ Mina ]

24. 09. 2017. 21:05   >>  20:38

NIKŠIĆKI VATROGASCI

"Poražavajući uslovi za tešku profesiju"

Nikšićki vatrogasci – spasioci traže od nadležnih bolje uslove rada, jer su postojeći, kako tvrde, više nego poražavajući za njihovu izuzetno tešku i odgovornu profesiju.

Iz operativnog sastava, 58 vatrogasaca – spasilaca, kako su saopštili, iskazaće nezadovoljstvo i eventualnim uličnim protestima, jer su, dodaju, predugo ćutali, vjerujući da će odgovorni razumjeti njihove probleme na koje odavno ukazuju.

Oni ocjenjuju da je prosječna plata od 320 eura više nego poražavajuća za tu profesiju.

"Većina opština našla je način da svojim spasiocima poboljša materijalni status, pa smatramo da smo diskriminisani u odnosu na naše kolege iz drugih gradova. U neopravdano dugim, za sada četvorogodišnjim sudskim procesima, dokazali smo da su nam i ovako skromna primanja pogrešno obračunavana. Nedopustivo je i predugo čekanje presude", navode vatrogasci – spasioci.

Oni obrazlažu da je nedopustivo da nekadašnji zatvor u Staroj Varoši, sa objektima koji se urušavaju, porušenih krovova koji prokišnjavaju, bez adekvatnog mokrog čvora sa nehigijenskim uslovima i brojnim gmizavcima treba da bude Dom za tu Službu u 21. vijeku.

"Da li građani koji žive u zgradama i visokospratnicama i dalje treba da strahuju za svoje živote upoznati sa činjenicom da u svojim domovima nemaju ispravnu hidrantsku mrežu, protivpožarne stepenice i puteve, a mi kao Služba nemamo autoljestve? I većina naše lične i zaštitne opreme je dotrajala sa poodavno isteklim rokovima za upotrebu ili je nema", navodi se u saopštenju.

Vatrogasci – spasioci pitaju "da li nadležni organi i inspekcijske službe mogu dovesti u red neodgovornost većine 'industrijskih' objekata i objekata od javnog interesa u Nikšiću kada je u pitanju zaštita od požara, kako njihovim nepridržavanjem zakonskih odredbi ne bi dovodili naše živote u pitanje".

Oni, kako navode, prenose pozive Strukovnog sindikata vatrogasaca-spasilaca koji traži od odgovornih da prekine sa dosadašnjom praksom i odnosom prema operativcima te Službe, i okrenu se dijalogu kako bi svi zajedno doprinijeli rješavanju mnogobrojnih problema.

Vatrogasci – spasioci ukazuju da, i pored svih tih problema, građani znaju, da pozivom na 123 na teren izlaze profesionalci koji požrtvovanošću nadomještaju nečiju nebrigu i neodgovornost.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније