Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dnevne novine; Objavio: I. P. ]

26. 09. 2017. 07:24   >>  06:55

HRAPOVIĆ SMATRA

Pušenje i alkohol najveći rizik po mlade

Najveći zdravstveni rizik u adolescenciji i mladosti povezan je sa prihvatanjem rizičnih ponašanja uključujući pušenje, konzumaciju alkohola i droga, rizično seksualno ponašanje, te usvajanje nezdravih navika u ishrani uz manjak fizičke aktivnosti, naglasio je ministar zdravlja Kenan Hrapović na juče održanoj konferenciji Moć adolescencije.

 

"Najskorije istraživanje Instituta za javno zdravlje o kvalitetu života, životnim stilovima i zdravstvenim rizicima stanovnika Crne Gore, pokazalo je da je 29 odsto mladih dobi između 15 i 24 godina pušilo nekad u životu, 22.8 odsto je pušilo prošle godine, dok je 19.4 odsto mladih pušilo u toku prethodnog mjeseca", predočio je Hrapović.

Takođe, kako je kazao, raste i trend upotrebe alkohola među mladima, a kao bitan razlog ove pojave naveo je činjenicu da je mladima alkohol lako dostupan.

Hrapović naglašava da je 58.8 odsto mladih starosti od 15 do 24 godina pilo alkohol nekad u životu, 51.2 dsto u prethodnih 12 mjeseci, a 40.6 odsto u prethodnih 30 dana.

“U Crnoj Gori je evidentiran i rast upotrebe svih vrsta droga među mladima, pa je tako prema podacima Instituta 13.8 odsto mladih starosti 15 do 24 godina koristilo nezakonite droge nekad u životu, 10.4 odsto u prethodnih 12 mjeseci a 3.7 odsto u prethodnih 30 dana”, kazao je Hrapović.

Iako je zakonom zabranjeno, kockanje kod adolescenata je postalo popularna forma rekreacije i provođenja vremena. Tako je istraživanjem IJZ utvrđeno da je više adolescenata koji se kockaju ili klade nego onih koji to ne rade.

"Od ponuđenih igara na sreću ispitanici su u najvećem broju naveli da upražnjavaju klađenje u kladionicama u odnosu na druge igre na sreću”, predočio je Hrapović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније