Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

26. 09. 2017. 09:52   >>  11:43

IZ TRI GRADA

Predstavnici provincije Sečuan posjetili CG

Asocijacija prijateljstva sa inostranim zemljama provincije Sečuan, koju je predvodio njen predsjednik Zhao Ping, boravila je u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz Asoijacije crnogorsko kineskog društva prijateljstva, delegaciju su činili predstavnici grada Čengdu koji je glavni grad provincije, Suinin i Mianyang.

"Sečuanska Asocijacija prijateljstva nadležna je za bratimljenje gradova te provincije sa inostranstvom. Ovom prilikom potpisan je sporazum o saradnji između Žabljaka i Sunina, koji predstavlja dragulj Jugoistočnog dijela Tibeta i podnožje Himalaja, koji je takođe zaštićen od strane UNESCO-a. Predstavnici grada Suinin su boravili prvi put u Crnoj Gori imaju namjeru da sa nekim od gradova uspostave saradnju. Na inicijativu Asocijaciije crnogorsko kineskog Društva prijateljstva očekuju predlog", navodi se u saopštenju.

Iz asocijacije napominju da su tokom boravka u Crnoj Gori, gdje je jedan od domaćina bio predsjednik Asocijacije crngorsko kineskog Društva prijateljstva, Samir Hadžić, predstavnici kineske provincije imali su radni sastanak sa predsjednikom Opštine Budva Draganom Krapovićem, a sastanku su pristustvovali i predsjednik Skupštine Opštine Budva Đorđije Vujović, poslanik u Skupštini Crne Gore Miomir Pejović, direktorica Muzeja i Galerije Lucija Đurašković i savjetnici sa turizam u kabinetu gradonačelnika.

"S obzirom da je Budva grad pobratim sa Sičuanskim gradom Zigong, ovom prilikom gostima su predložena tri konkretna projekta za saradnju koja treba da budu realizovana do prve polovine marta odnosno do sljedeće turistiičke sezone. Prvi je Izložba Muzeja i Galerije Budve u Sičuanskom muzeju, predstavljane turističkih potencijala Budve u segmentu rehabilitacionog turizma u Birpu za zdravstvo provincijske vlade, i politički razgovori u cilju definisanja saradnje na polju razvoja infrastruktire u Budvi. Treći je instalacije izložbe 'Festivala svjetlosti' u Budvi za potrebe turistučke sezone, koji će biti jedan od najsavremenijih projekata ove kompanije u Evropi. Predsjednik Asocjacje Samir Hadžić i Predsjednik Opštine Budva Dragan Krapović, uručili su gostima počasno priznanje povodom 10 godina od osnivanja Asocijacje crngorsko kineskog Društva prijateljstva", navodi se u saopštenju.

Hadžić je tokom Samita 16+1 gradonačelnika galavnih gradova u Podgorici razgovarao sa gradonačelnikom Pekinga Čenom Jiningom.

"Dogovorena je skora posjeta crnogorske delegacije Pekingu i centralnoj vladi ovog grada kao i potpisivanje Memoranduma o saradnji sa Pekinškom Asocjacijom prijateljstva sa inostranim zemljama. Gradonačelnik Pekinga se zahvalio predsjedniku Asocijacije na proaktivnom djelovanju u domenu civilne diplomatje i razvijanju prijateljskih odnosa u incijativi 'The Belt And Road' za oblast 'Peoples to Peoples Conectivity', o čemu ga je tokom razgovora upoznao Ambasador NR Kine u Crnoj Gori Nj.E. Cui Dhiwei. 'Upravo to je predmet našeg daljeg interesovanja i razvijanje sveobuhvatne razmjene između Pekinga i Crne Gore. Čuo sam da ste dobitnik priznanja počasni građanin Šangaja ali ne vidim razlog da nakon uspješnih rezultata dobijete to zvanje i od Pekinga'", istakli su.

Hadžić se, kako se navodi, zahvalio na izazovu buduće saradnje i predložio da za početak krenu sa projektima razmjene u oblasti kulture, sporta, nauke obrazovanja i studentske razmjene.

"Važno je da izgradimo povjerenje i budemo pouzdan partner, a to je jedino moguće ako naše dvije Asocijacije promovišu, uspostave i razvijaju prijateljstvo", zaključio je Hadžić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније