Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila R.B.

27. 09. 2017. 21:45 >> 21:16
1

FONDACIJA PETROVIĆ NJEGOŠ

Školama poklanjaju TV serijal o Petrovićima

Fondacija “Petrović Njegoš” i Fondacija “Sveti Petar Cetinjski” poklanjaju TV serijal “Dinastija Petrović Njegoš” (1696-1918) od osam epizoda i 320 minuta snimljenog materijala svim osnovnim i srednjim školama u Crnoj Gori, za prikazivanje u redovnoj, dopunskoj i dodatnoj nastavi.

U vremenu koje obiluje problemima ekonomske i političke prirode, malo se pažnje poklanja projektima iz oblasti crnogorske nacionalne kulture, poručili su iz dvije fondacije.

"Sve do najnovijeg vremena, programi u našim školama, osnovnim i srednjim, nijesu predviđali časove na kojima bi se proučavalo viševjekovno vojevanje crnogorskog naroda za očuvanje jezgra crnogorske slobode, a nije bilo ni pomena o bitkama koje su vođene da se “porobljena braća” od okupatorskih okova oslobode", ocjenjuju iz Fondacija Petrović Njegoš i Sveti Petar Cetinjski.

Prije četiri godine, Fondacija “Sveti Petar Cetinjski”, u saradnji sa Televizijom Crne Gore, ostvarila je dragocjen projekat - serijal u osam epizoda o najznačajnim ličnostima koje su u XVIII i XIX vijeku (i prve dvije decenije XX vijeka) predvodile državu Crnu Goru.

Kako kažu iz Fondacije, TV-serijal "Dinastija Petrović Njegoš“ u osam epizoda po 40 minuta predstavlja najbolji audio-vizuelni vodič kroz novovjeku crnogorsku istoriju.

Malo je, kažu, obrazovanih građana koji ne znaju što je za Crnu Goru, za njen opstanak predstavljala četvrta crnogorska dinastija Petrović-Njegoš, njeni vjerski i državni poglavari: Mitropolit Danilo (1697-1735), rodonačelnik dinastije Petrović Njegoš, koji je jačao i očuvao crnogorsku samobitnost u najtežim okolnostima u kojima se nalazila napola okupirana Crna Gora, Mitropolit Sava (1735-1744) (1766-1781) koji je bio više duhovni nego svjetovni poglavar Crne Gore, Mitropolit Vasilije (1744-1766), pisac prve crnogorske istoriografske knjige “Istorija o Crnoj Gori” (Moskva, 1754), Mitropolit Petar Prvi – Sveti Petar Cetinjski (1784-1830), Mitropolit Petar II Petrović Njegoš (1830-1651), autor slavnih spjevova “Luča mikrokozma” (1845) i “Gorski vijenac” (1847), knjaz Danilo Petrović Njegoš (1851-1860), knjaz i kralj Nikola I Petrović Njegoš (1860-1921), koji je na čelu Knjaževine i Kraljevine Crne Gore bio punih šezdeset godina.

Fondacija “Petrović-Njegoš”, koju predvodi princ Nikola Petrović Njegoš i humanitarna Fondacija “Sveti Petar Cetinjski”, riješile su da serijal o slavnoj dinastiji Petrović-Njegoš poklone svim osnovnim i srednjim školama u Crnoj Gori. Ovaj značajni serijal rađen je po scenariju prof. dr Živka Andrijaševića, u rediteljskom aranžmanu našeg poznatog filmologa i televizijskog reditelja Gojka Kastratovića.

Istraživanje je pokazalo da je “Dinastija Petrović Njegoš” bila svojevremeno najgledaniji ciklus emisija ove vrste.

"Cijeneći edukativne vrijednosti Serijala i posebno snimljenog vizuelnog materijala za nastavu domovinske istorije, Ministarstvo prosvjete i Zavod za školstvo Crne Gore su sredinom ove godine dali saglasnost da se TV-serijal “Dinastija Petrović Njegoš” (1697-1918) emituje u svim osnovnim i srednjim školama u Crnoj Gori. Dvije Fondacije, koje polažu mnogo pažnje na očuvanje crnogorske kulturno-istorijske baštine, riješile su da same snose neophodne troškove i da primjerke snimljenog materijala poklone svim školama u Crnoj Gori. Fondacija “Sveti Petar Cetinjski” i koproducenti projekta pripremaju se za prevođenje serijala na strane jezike, kako bi se sa istorijskom prošlošću Crne Gore upoznali strani turisti, kao i porodice i potomci naših iseljenika na svim kontinentima", poručili su iz dvije fondacije.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније