Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavila R.B. ]

28. 09. 2017. 19:32   >>  19:01

NUHODŽIĆ - HAGLAJTNER

Značajna uloga MUP-a na putu CG ka EU

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) ima značajnu ulogu u oblasti vladavine prava i pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji (EU), ocijenjeno je na sastanku ministra Mevludina Nuhodžića i šefa Jedinice za Crnu Goru u Generalnoj direkciji za proširenje, Tomasa Haglajtnera.

Haglajtner boravi u zvaničnoj posjeti Podgorici u cilju pripreme non-pejpera, novog koncepta analitičkog dokumenta Evropske komisije, u čijem je fokusu oblast vladavine prava, odnosno stanje u pregovaračkim poglavljima 23 i 24. 

"Osvrnuvši se na implementacioni okvir Poglavlja 24, čiji je glavni nosilac Ministarstvo unutrašnjih poslova, Nuhodžić je naročito istakao preduzete aktivnosti na planu usvajanja Šengenskog akcionog plana i Strategije integrisanog upravljanja migracijama iz februara ove godine“, saopšteno je iz MUP-a.

Kako se dodaje, Nuhodžić je upoznao svog sagovornika sa aktivnostima koje MUP sprovodi na planu izmjene normativnog okvira – Zakona o unutrašnjim poslovima i Zakona o strancima.

Rezultati su, kako je kazao Nuhodžić, postignuti i na planu borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Haglajtner je ponovio pozitivan stav predsjednika Evropske komisije Žan Pol Junkera po pitanju integracionih procesa Crne Gore, naročito ističući važnost oblasti vladavine prava, gdje Ministarstvo unutrašnjih poslova ima značajnu ulogu“, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su zajednički ocijenili da dodatne napore u narednom periodu treba usmjeriti na borbu protiv trgovine ljudima, oblast pranja novca, kao i na reformu policije u skladu sa konceptom reforme javne uprave u dijelu zapošljavanja, profesionalizacije i napredovanja u službi. 

"Na sastanku je istaknut i značaj direktne budžetske podrške za integrisano upravljanje granicom, naročito imajući u vidu da je MUP prva crnogorska institucija kojoj je ovakva vrsta pomoći dodijeljena od strane EU“, kaže se u saopštenju.

Saradnja MUP-a i institucija EU, kako je poručeno na sastanku, biće nastavljena i u narednom periodu, kako kroz realizaciju već započetih projekata, tako i na planu pružanja ekspertske podrške na izradi normativnog okvira i pomoći u vidu obuka za službenike MUP-a.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније