Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B. [ Mina Business ]

01. 10. 2017. 14:19   >>  13:47

OKO 30 IZLAGAČA

U Nikšiću počeli Dani drenjina

Tradicionalna privredno – turistička manifestacija Dani drenjina okupila je u Nikšiću oko 30 izlagača, ne samo iz Crne Gore, koji se bave proizvodnjom i preradom te drevne biljke, poznate i po svojoj ljekovitosti.

Osnivač te manifestacije i jedan od najzaslužnijih za popularizaciju drenjina u Crnoj Gori, Slobodan Mirjačić rekao je da ta poljoprivredno – turistička smotra slavi deset godina postojanja i podsjetio da je na njenom osnivanju bilo svega pet proizvođača.

“U proteklih deset godina u Crnoj Gori zasađeno je više od 20 hiljada drenjina ili očišćeni zarasli samonikli zasadi, što potvrđuje da se ta čudotvorna biljka sve više koristi”, rekao je Mirjačić.

Prema njegovim riječima, proizvođači bi trebalo da formiraju poljoprivredna dobra i nastupaju na tržištima i sajmovima u državi.

Mirjačić se zahvalio na podršci Ministarstvu poljoprivrede,Turističkoj organizaciji Nikšića i gradskoj upravi.

U ime Ministarstva poljoprivrede, rukovodilac Savjetodavne službe u biljnoj proizvodnji, Vukota Stanišić, ukazao je na entuzijazam organizatora, zahvaljujući kome je Nikšić postao prepoznatljiv po drenjiinijadi.

“Drijen je samonikla i autohtona biljka na ovim prostorima, koja je opjevana u staroj i bogatoj crnogorskoj narodnoj književnosti, lirici i epici, i uvijek je sinonim za zdravlje, snagu i ljepotu. To je biljka koja prva cvjeta početkom proljeća, a zadnja daje bogatsvo lijepih i zdravih plodova, i tako malo traži od čovjeka”, rekao je Stanišić.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo poljoprivrede prepoznaje značaj ovih manifestacija i od početka podržava njihovo organizovanje, kao i podizanje novih, i njegovanje starih zasada, a posebno preradu.

U narednom periodu mora se zajednički raditi na izgradnji ovog svojevrsnog brenda i tako valorizovati cjelokupni potencijal koji ima ova opština, zahvaljujući ovoj biljci u čiju smo se slavu danas okupili.

U ime proizvođača iz Drvara iz BIH, Stevan Lukač, rekao je da taj kraj 17 godina prenosi i promoviše tu čudnovatu biiljku, i organizuje manifestacie posvećene drenjini.

“Ponosan sam kada vidim da ta manifestacija raste i okuplja sve veći broj proizvođača i poklonika te voćke, uz podršku države i javnosti. Ovo je ogroman korak ka popularizaciji proizvodnje I poljoprivredi i sticanje navika da se od sopstvenog imanja može pristojno živjeti i prehranjivati porodica”, rekao je Lukač.

Na Danima drenjina izabran je i najljepši štand, a prvo mjesto za njegovo uređenje pripalo je Dragici Mirjačić iz NIkšića, drugo je osvojio Radoje Bukilić iz Kolašina, a treće Olivera Dragnić iz Nikšića.

Dani drenjina organizovani su i u saradnji sa Dječijim savezom Nikšića, kojim rukovodi professor Ratka Radunović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније