Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Irena Rašović, TVCG

05. 10. 2017. 20:14 >> 19:46
4

MITROVIĆ PORUČIO

"Podnosim ostavku na mjesto u Savjetu RTCG"

Agencija za sprječavanje korupcije utvrdila je da u slučaju člana savjeta RTCG Ivana Mitrovića postoji konflikt interesa, nakon čega je on najavio da će podnijeti ostavku. Takvo urgentno postupanje po anonimnim prijavama, kakva je bila ona za Mitrovića, predstavnici civilnog sektora smatraju političkim opstruiranjem u cilju destabilizacije Javnog servisa, no to u DPS-u odbacuju, navodeći da nikada nijesu uticali na nas.

Da je član Savjeta RTCG Ivan Mitrović prekršio zakon o sprječavanju korupcije i svoj javni interes podredio privatnom, odlučila je, nakon anonimnih prijava, Agencija za sprečavanje korupcije jer je Mitrovićev sin zapošljen u Javnom servisu. 

“U skladu sa članom 8 stav 3 Zakona o sprečavanju korupcije, Odluka o zasnivanju radnog odnosa sina člana Savjeta RTCG u istom javnom preduzeću je donijeta u sukobu interesa jer nije zatraženo mišljenje Agencije o postojanju sukoba interesa i istu će nadležni organ staviti van snage u roku od osam dana od dana prijema odluke Agencije”.

Agencija će protiv Mitrovića nadležnom suda podnijeti zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

"Ja i dalje stojim pri stavu da, shodno članu 26 Zakona o nacionalnom javnom emiteru, nema konflikta interesa. Međutim, kako sam i juče izjavio u Agenciji, ako donesu odluku kakvu su i donijeli, ja se neću protiv toga ni žaliti", istakao je on.

Mitrovic će, kao licni čin, podnijeti ostavku na mjesto člana Savjeta RTCG.  "Neka bude da je manje jedan nesavjesan funkcioner u RTCG", naglasio je Mitrović.

Agencija je prethodnih dana administrativnom odboru uputila odluke prema kojima su članovi Savjeta RTCG i Agencije za elektronske medije Goran Đurović i Darko Ivanović prekršili zakon o sprečavanju korupcije. Predsjednik tog tijela Ljuiđ Škrelja medijima je kazao MINI da će odluku donijeti kada budu dobili kompletnu dokumentaciju.

“Kad budemo dobili kompletnu dokumentaciju, Administrativni odbor će da zasijeda i donese odluku koja će ići prema plenumu. Plenum će da odlučuje od tome. Administrativni odbor u skladu sa svojim ovlašćenima može eventualno da pokrene inicijativu i predloži Skupštini da se oni razriješe članstva u tim tijelima”, istakao je on.

Na pomno praćenje postupanja adminsitrativnog odbora, pozvaju iz civilnog sektora.

"Nakon najave postupka za razrješenje u odboru Skupštine kojim upravlja DPS pozivamo domaću i međunarodnu javnost da pomno prati dalji razvoj ove situacije i postupanje Administrativnog odbora, koji sada treba da se odredi prema odlukama ASK", navodi se u saopštenju CRNVO-a, CGO-a i CEMI-ja i IA.

Predstavnici civilnog sektora u saopštenju su istakli da su u dosadašnjem postupanju i Agencija i Administrativni odbor pokazali da nijesu nezavisni i u službi države, već vladajuće partije.

“Stoga bilo kakav pokušaj razrješenja bi bio pokušaj nezakonite promjene upravljačkog tijela RTCG. Agencija treba da obavlja svoj posao, ali se nikako ne može dozvoliti zloupotreba, odnosno pokušaj da se pod medijskom prašinom pokuša sprovesti protivzakonito razrješenje člana Savjeta. Očigledno je ovdje meta Savjet RTCG, jasno iz političkih razloga”, kazali su oni.

U DPS-a su odbacili svako povezivanje te partije sa odlukama nezavisnih institucija.

“Demokratska partija socijalista Crne Gore nema nikakav interes da utiče na rad upravljačkih struktura Javnog servisa RTCG, niti je to ikad činila. Jedino što nas zanima, kao i sve, jeste profesionalan i objektivan Javni servis, koji će raditi u interesu svih građana Crne Gore i u interesu same države”, saopštili su iz te partije.

Da li je u potanju organizovana akcija u cilju destabilizacije Javnog servisa biće jasno nakon narednih koraka Administrativnog odbora, smatraju predstavnici civilnog sektora.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније