Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Dnevne novine, Objavila: J.B.Č. ]

06. 10. 2017. 08:15 >> 07:45
2

DEKAN SPREMAN ZA DIJALOG

Studenti VMŠ u Beranama nezadovoljni

Dekan Medicinskog fakulteta Goran Nikolić kazao je da su u ovoj obrazovnoj instituciji spremni da učestvuju u svim akcijama koje će popraviti uslove studiranja na Visokoj medicinskoj školi (VMŠ).

Komentarišući saopštenje predstavnika Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore (SPUCG), u kom se navodi da je trenutni model studija na VmŠ neodrživ i da je neophodno što prije naći rješenje koje će nastavu na VMŠ učiniti efikasnom, Nikolić je za Dnevne novine kazao da nema nikakvih ograničenja u tom pravcu, i da "treba da pomognemo da program funkcioniše".

"Shvatam da je njima ovako teže nego što je bilo, međutim treba da uradimo da program ispunimo na najadekvatniji način i da studenti dobiju adekvatno znanje da iz toka steknu adekvatnu diplomu. Otvoreni smo za bilo kakvu saradnju, korekciju, dopune, razmišljanja sa svih strana. Treba da vidimo kako uslove koji su postavljeni da ispunimo" zaključio je Nikolić.

Predstavnici SPUCG inicirali su održavanje hitnog sastanka sa vršiocem dužnosti rektora UCG Danilom Nikolićem, kako bi se što prije pristupilo rješavanju aktuelnih problema na Univerzitetu, a koji sprečavaju redovno održavanje nastave i ostalih akademskih aktivnosti.

Kako je saopšteno iz SPUCG, članovi Skupštine SPUCG su na sastanku naglasili da od nove uprave Univerziteta očekuju da se što hitnije riješi pitanje studija na VMŠ.

"Ukazano je da je trenutni model neodrživ i da je fizički izuzetno naporno da studenti gotovo svakodnevno putuju na relaciji Berane-Podgorica. U tom smislu, studentski predstavnici naglasili su da je neophodno da, zajedničkim djelovanjem UCG-a, SPUCG-a i Ministarstva prosvjete, izrade rješenje koje će organizaciju nastave na VMŠ učiniti efikasnom’, kaže se u saopštenju.

Naglašeno je da se od nadležnih državnih organa očekuje da ubrzaju aktivnosti na završetku izgradnje kompleksa Univerzitetskog centra u Beranama.

"Od Nikolića je zatraženo da UCG što hitnije finalizuje procedure na proširenju rang listi i broja upisnih mjesta predviđenih licencom za specijalističke studije na Pravnom fakultetu, Fakultetu političkih nauka i Fakultetu likovnih umjetnosti, s obzirom na to da je nastava na tom nivou studija već počela, a da značajan broj studenata sa dobrim prosjekom ocjena nije primljen" kaže se u saopštenju.

Na sastanku je, kako se navodi, ukazano na probleme sa kojima se studenti UCG suočavaju, prvenstveno na pitanja loše i dotrajale infrastrukture, nefunkcionisanja prevoza studenata umjetničkih fakulteta, ali i na neistovjetnu primjenu Zakona o visokom obrazovanju i Pravila studiranja na svim jedinicama UCG.

"Nikolić je informisao SPUCG da je razgovorao sa ministrom prosvjete Damirom Šehovićem i predsjednikom Upravnog odbora Duškom Bjelicom o pitanju VMŠ i da narednih dana očekuje rad na realizaciji tog važnog pitanja", navodi se u saopštenju.

SPUCG, kako su rekli, pozdravlja iskazanu spremnost nove uprave UCG da aktivnije radi na rješavanju svih tekućih i budućih problema koji opterećuju studente državnog Univerziteta.

"Očekujemo da će studenti biti više uključeni u procese koji predstoje Univerzitetu i da će njihov doprinos biti u potpunosti uvažen i vrednovan", poručuje se u saopštenju.

Predstavnici SPUCG su naglasili da žele dobru saradnju sa novom upravom Univerziteta, i naveli da krovna studentska organizacija treba da bude tretirana i posmatrana kao partner za dijalog i razvoj i poboljšanje studentskih interesa i prava, "a nikako kao instrument vlasti, za šta su optuživani od dojučerašnje uprave.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније