Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R. [ Mina ]

08. 10. 2017. 18:40 >> 18:10

IJZ SAOPŠTIO

Uskoro vakcinacija protiv gripa

U Crnoj Gori će se i ove godina u cilju prevencije gripa sprovoditi vakcinacija grupa stanovništva koje su u povećanom riziku od oboljevanja i komplikacija te virusne infekcije, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

U saopštenju se navodi da će distribucija vakcine svim domovima zdravlja uskoro biti završena, a oni će obavjestiti građane o načinu (mjestu i vremenu) na koji će biti organizovana vakcinacija protiv gripa u opštinama za koje su nadležni.

„Pljevlja i Bijelo Polje dobijaju vakcine sjutra, a Bar i Ulcinj u utorak. Svi ostali domovi zdravlja su dobili vakcine“, kazali su iz IJZ.

Vakcinacija se, kako su naveli, preporučuje svim osobama starijim od šest mjeseci sa hroničnim oboljenjima respiratornog, kardiovaskularnog sistema i bubrega, onima koji se liječe od metaboličkih poremećaja (kao što je šećerna bolest), osobama sa smanjenom funkcijom imunološkog sistema uključujući i one sa HIV/AIDS-om, kao i osobama koje imaju transplantirane organe i/ili ćelije.

Takođe, vakcinacija se preporučuje i svim starijim od 65 godina, hronično oboljelim osobama koje žive u kolektivnom smještaju, zdravstvenim radnicima i saradnicima, a naročito je bitno da budu vakcinisani zaposleni na odjeljenjima intenzivne njege, neonatalne njege i u stacionarima za hronično oboljela lica.

Iz IJZ podsjećaju da, pored tih grupa, Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje vakcinaciju trudnica, u saglasnosti sa ginekologom koji vodi trudnoću, kao i djece uzrasta od šest mjeseci do pet godina.

„Vakcinu ne smiju primiti osobe koje su imale teške alergijske reakcije na ranije doze vakcina, odnosno na bilo koji sastojak vakcine“, upozorili su iz IJZ.

Kako su naveli, u slučaju da osoba koja treba da se vakciniše trenutno ima neku akutnu bolest sa ili bez visoke tjelesne temperature, vakcinaciju treba odgoditi do oporavka.

„Vakcinacija protiv gripa je jedina specifična mjera prevencije i najučinkovitija zdravstvena mjera kada se radi o sprječavanju obolijevanja i komplikacija gripa“, kazali su iz IJZ.

Oni su naglasili da nijedna druga mjera prevencije nema ni izbliza takav učinak.

„Tako da je posebno važno da se one osobe koje se nalaze u rizičnim kategorijama što prije jave svom izabranom ljekaru kako bi se na vrijeme vakcinisali“, poručili su iz IJZ.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније