Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

09. 10. 2017. 09:35   >>  09:15

HUMANITARNA AKCIJA

Okrečili dom samohrane majke

U nastavku akcije "Osmijehom oboji dom 2017." adaptiran je još jedan dom samohrane majke i njene kćerke.

Barake u podgoričkom naselju Baston datiraju još iz šezdesetih godina prošloga vijeka. U to vrijeme građene za radničku klasu, bile su prilično dobro rješenje stambenog pitanja za brojne podgoričke porodice.

Osim stambenog prostora bile su karakteristične po malom ali jako korisnom dvorištu koje je u popodnevnim časovima bilo ispunjeno komšijama koji su uživali u zasluženom odmoru nakon radnog dana u nekoj od tadašnjih fabrika. Skoro pola vijeka u jednoj takvoj baraci živi i Blaženka Lakić.

„Cijelo ovo naselje je nekada živjelo jednim plućima. Pomagali smo jedni druge, vrata su uvijek bila otvorena za komšije. Danas je malo drugačije. U barakama su ostali da žive samo oni koji nijesu našli bolje rješenje. A zub vremena je učinio svoje. Nakon svih ovih decenija naši domovi izgledaju trošno. Oni koji su imali novca svoje su adaptirali , a mi koji finansijski ne stojimo dobro, snalazimo se u ovome što imamo“, kazala je Blaženka opisujući nekadašnji i današnji život u barakama.

Upravo ovakvi prostori pravi su izazov za vješte majstore. Zato su Boje i lakovi Kameleon i kompanija Maxima iz Lučana u sklopu akcije „Osmijehom oboji dom 2017.“ , zakucali i na vrata Lakića. 

„Kada smo vidjeli u kakvim uslovima žive majka i kćerka odlučili smo da im pomognemo i njihov dom učinimo prijatnijim mjestom za boravak. Posao je bio jako zahtjevan zbog stanja u kojem su bili zidovi i stolarija, ali mislim da smo uspješno riješili sve probleme i uradili još jedan dobar posao“, kazali su iz Kameleona koji je organizator akcije već treću godinu.

Radovi su trajali nekoliko dana, i podrazumijevali su saniranje oštećenja na zidovima, gletovanje i krečenje, farbanje stolarije, popravke na instalacijama.

U odabiru boja i dekorativne tehnike na zidovima majstorima je pomagala dvanaestogodišnja Ivana, koja je uspješna mlada rukometašica i koja, kako kaže , planira da jednoga dana bude profesionalni sportista i njoj i majci omogući mnogo bolje uslove života.

Organizatori poručuju da se akcija nastavlja dok svih deset planiranih domova porodica koje su u socijalnoj i materijalnoj potrebi ne bude adaptirano. Završeno je sedam , a prema planu do kraja novembra biće još adaptirana još tri.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније