Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

09. 10. 2017. 16:28 >> 15:57

PODGORICA

Izložbom „ART@CMS“ počeli Dani nauke

Izložbom “Art@CMS”, koju Ministarstvo nauke realizuje u saradnji sa Evropskom organizacijom za nuklearna istraživanja CERN i Univerzitetom Crne Gore, danas je svečano otvoren festival Otvoreni dani nauke.

Ovogodišnje izdanje festivala je u duhu povezivanja nauke i umjetnosti, pod sloganom nauka otkriva - umjetnost stvara. Glavna izložba „Art@CMS“ je posvećena eksperimentu CMS-u, jednom od najvećih LHC eksperimenata u CERN-u, a kojem se Crna Gora zvanično pridružila ove godine kao punopravna članica.

"Nauka je pokretač društvenih  promjena i samo sistematičnim ulaganjem u nauku možemo biti dio evropske istraživačke porodice. Naučna istraživanja podrazumjevaju traganje za idejama, a samo jedna ideja je u stanju da pokrene lavinu drugih, što može dovesti do otkrića koja u većini slučajeva otvaraju vrata za novu budućnost, sa novim materijalima, novim radnim mjestima, transformišući privredu", kazala je ministarka nauke Sanja Damjanović.

Sadržaj na festivalu je privlačan za sve uzraste i struke, kreativan i služi da inspiriše i ohrabri mlade ljude da se bave naukom i istraživanjem, poručila je Damjanović.

"Moje kolege iz CERN-a će ukazati na značaj internacionalizacije, umrežavanje naučnika i pokazati šta zapravo spoj ideja širom svijeta, akumulacija znanja i tehnologija mogu da stvore. U ovoj naprestižnijoj naučnoj instituciji, CERN-u, dominiraju upravo mladi ljudi", kazala je ministarka.

Rukovodilac CMS eksperimenta u CERN-u, Žoel Batler, kazao je da mu je drago što se Crna Gora priključuje CMS porodici i što će dati svoj doprinos u otkrivanju tajni Univerzuma, tamne energije, tamne materije i asimetrije.

"Nekoliko narednih decenija Crna Gora će sarađivati sa nama u daljoj razradi fizike čestice, i van Standardnog modela. Proučavaćemo svojstva Higsovog bozona, prije svega, a što znači i da moramo poboljšati i napraviti novi CMS i to uskoro, već nakon 2016.godine", najavio je Batler.

Kristof Šefer iz Odsjeka za međunarodnu saradnju iz CERN-a je zahvalio u ime direktorice te prestižne institucije, Fabiole Đanoti, na inicijativi ministarke Damjanović na daljem jačanju saradnje sa CERN-om. Kazao je da je velika čast što se Crna Gora pridružila CMS eksperimentu i što je upravo premijer Duško Marković potpisao sporazum u julu, u Ženevi.

"U CERN-u je trenutno 11 korisnika iz Crne Gore i nadamo se da će broj biti veći u budućnosti", poručio je Šefer.

Prisutnima su se obratili i ostali iz naučnog tima CERN-a: Mik Stor, Danijel Denegri, Tadeuš Kurtika i Mihael Hoh, autor izložbe, koji će naredna tri dana držati radionice i predavanju za đake osnovnih i srednjih škola u zgradi Sportskog i kulturnog centra Univerziteta Donja Gorica.

Profesor Denegri će sjutra održati predavanje "Od otkrića bozona W i Z do Higsovog bozona – šta dalje“ u prostorijama Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, u 12 sati.

U dvorcu Petrovića na Kruševcu danas u 18 sati biće svečano otvorena izložba „Dnevnik jednog zvončića“, o endemičnom zvončiću sa Lovćena, prirodnim i kulturnim vrijednostima planine, sa posebnim osvrtom na istorijat NP Lovćen i zaštitu biodiverziteta ovog područja, a koju realizuju NVO Ekološko - pravni centar, modna kreatorka Milena Đurđić i fotograf Dejan Kalezić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније