Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: P.R.

09. 10. 2017. 17:34   >>  17:03

BEZBJEDNOST HRANE

Vraćeno oko 500 tona namirnica

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove vratila je 62 pošiljke ili oko 500 tona namirnica koje nijesu bile u skladu sa propisanim standardima, u periodu od juna do avgusta.

To je saopšteno na zajedničkoj sjednici odbora udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije, trgovine i špeditera Privredne komore Crne Gore (PKCG) koja je održana danas, a čije su teme bile kontrola hrane u spoljnotrgovinskom prometu i implementacija pojednostavljenih carinskih postupaka.

Navodi se da je od juna do avgusta, kada je zabilježen najveći uvoz hrane zbog ljetnje sezone, Uprava za bezbjendot hrane pregledala ukupno 14.415 pošiljki, od čega je za laboratorijsku analizu uzeto 3.879 uzoraka.

„Privrednici ističu da bezbjednost hrane nema alternativu, ali ukazuju da je potrebno naći način da intenzitet i cijene analiza ne ugrožavaju održivost poslovanja“, kaže se u saopštenju PKCG.

Predsjednik Odbora poljoprivrede i prehrambene industrije, Milutin Đuranović, kazao je da su razvijenije zemlje, poput Njemačke, Velike Britanije i Irske imale mnogo više problema sa zdravstvenom ispravnošću hrane od Crne Gore.

„Bezbjednost hrane nema alternativu. Međutim bilo je slučajeva da cijena analiza prevazilazi vrijednost robe, kao što je primjer kod stočne hrane. Takve intenzivne i skupe analize mogu da ugroze održivost domaće proizvodnje", ocijenio je Đuranović.

On je precizirao da je od ukupnog broja analiziranih uzoraka svega 62, odnosno 1,55 odsto nije bilo u skladu sa propisanim standardima, što ukazuje na potrebu unapređenja analize rizika, odnosno ciljanih kontrola rizičnih roba.

Predsjednik Odbora udruženja špeditera, Radovan Radulović, ocijenio je da su i privrednici i Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove saglasni da bezbjednost hrane bude na najvišem nivou.

On smatra da pored trenda postepenog opadanja uzorkovanje robe, iz ugla privrednika, to predstavlja veliki izdatak.

„Svi želimo brži protok roba preko graničnih prelaza. Kada robu prati sertifikat ovlašćene laboratorije iz Evropske unije (EU) ili zemaljarRegiona, smatramo da uzorkovanje može biti još manje. Potrebno je smanjiti čekanje i izdatke po osnovu analiza da privreda ne bi trpjela“, kazao je Radulović.

Direktorica Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, Vesna Daković je podsjetila da je ta institucija od 1. juna preuzela poslove inspekcija hrane.

„Imajući u vidu da se radi o periodu povećanog uvoza tokom turističke sezone, u junu je uzorkovano 50 odsto svih pošiljki hrane, da bi se taj procenat smanjivao i sada iznosi 17 odsto. Važno je naglasiti da sve ovo radimo zbog bezbjednosti hrane za koju su primarno odgovorni subjekti koji rade sa njom. Ljetnja sezona sa ovog aspekta je prošla jako dobro“, ocijenila je Daković.

Govoreći o cijenama analiza, ona je pozvala privrednike da o njima pregovaraju sa laboratorijama.

Jovan Lekić iz Nall International smatra da ne mogu svi privrednici pojedinačno imati istu pregovaračku snagu kod dijaloga sa državnim laboratorijama.

On je predložio da se to pitanje uredi uz podršku PKCG, što su, kako se navodi, podržali učesnici sastanka.

Pomoćnica direktora u Upravi za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, Biljana Blečić, je govoreći o nedostatku carinskih skladišta, ocijenila zabrinjavajućim što uvoznici nemaju sopstvene objekte za skladištenje hrane.

Prema njenim riječima, praksa je da se poštuju bezbjednosni standardi zemlje u koju se hrana uvozi.

Ona je, kako je saopšteno, zarad bržeg protoka roba, predložila privrednicima da od inopartnera zatraže da u tim državama hrana prođe kroz analize po mjerilima koja važe u Crnoj Gori.

„Na sjednici je apostrofirana potreba da se nađe zajednički jezik u vezi pojedinih organizacionih pitanja i procedura, koje bi olakšale posao i privrednicima i inspekcijskim organima, poput elektronskog dostavljanja ZUD-a i ZVUD-a, jasnog razgraničenja nadležnosti inspekcija, većeg broja inspektora na graničnim prelazima i slično“, kaže se u saopštenju.

Potredsjednica PKCG, Ljiljana Filipović zaključila je da skup predstavlja kontinuitet dobrog dijaloga privatnog i javnog sektora.

Navodi se da su se svi učesnici sastanka saglasili da je potrebno imati bezbjednu hranu ali i niže troškove i bržu realizaciju poslova.

Kako je rekla Filipović, doprinos sagledavanju imperativa bezbjednosti hrane u odnosu na efikasno poslovanje privrede bi bio analiziranje uporedne praksa u EU po pitanju ko snosi troškove analiza u situaciji kada su rezultati dobri, što će stručna služba Komore vrlo brzo pripremiti.

Tatjana Vujisić iz Uprave carina, kazala je da carinsko pojednostavljenje predstavlja skup procedura čiji je cilj da se dođe do partnerskog odnosa između nadležnog organa i privrednika, ubrzaju sve procedure i protok roba, te redukuju troškovi, rasterete carinski potencijali (terminali, službenici i arhiva), smanje kontrole u fazi carinjenja, a unaprijede u preduzećima.

„Zahtjev za davanje odobrenja za pojednostavljeni postupak deklarisanja, na osnovu knjigovodstvenih upisa, podnosi se Upravi carina. Odobrenje se dostavlja podnosiocu zahtjeva, nadzornoj kao i graničnim carinskim ispostavama. Takođe, odobrenje važi neograničeno vrijeme - sve dok su ispunjeni uslovi i postoji ekonomska opravdanost“, pojasnili su iz PKCG.

Oni su saopštili da je uvođenje aplikativnog rješenja omogućilo efikasnije sprovođenje carinskih postupka, kroz elektronsko podnošenje dokumentacije, centralizovanu obradu podataka i elektronsko praćenje u realnom vremenu.

„Prvi put je omogućeno da privredna društva svoju robu deklarišu bespapirno koristeći IT aplikaciju, direktno otpremaju iz svojih prostorija do granične carinske ispostave, a onu iz uvoza direktno od granične carinske ispostave dopremaju u svoje prostorije. To omogućuje uštede u novcu i vremenu – niže troškove otpreme i dopreme robe, manje angažovanja posrednika i uopšte radne snage, te obavljanje carinskih formalnosti znatno brže, kao i van radnog vremena“, navodi se u saopštenu.

Dodaje se da su privrednici bili veoma zainteresovani za pojednostaljenje procedura i implementaciju trgovinskih olakšica za koje postoji pravni okvir.

Saopšteno je da su predstavnici privrednih društava “Neregelia”, “Boka šped”, “Jadroagent Bar”, MI “Goranović”, “Veletex”, “Zetatrans”, “Stadion”, CETI, konstatovali da će ove godine biti uspostavljena elektronska komunikacija između privrede i inspekcija, odnosno omogućeno elektronsko podnošenje ZUD-a i ZVUD-a i propratne dokumentacije i uloženi dodatni napori u cilju efikasnije analize rizika.

„Takođe, inspekcijski organi će se aktivno uključiti u implementaciju pojednostavljenih carinskih postupaka – kućno carinjenje, kao poboljšati pokrivenost (kadrovi i kancelarije) na graničnim prelazima i terminalima u unutrašnjosti“, kaže se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније