Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dnevne novine; Objavio: I. P. ]

11. 10. 2017. 07:50   >>  07:24

U PODGORICI

Virusi pune ambulante

Trenutne vremenske prilike u Crnoj Gori pogoduju virusima pa su podgoričke ambulante pune pacijenata sa tegobama izazvanim respiratornim, ali i stomačnim virusima.

Ovih dana zbog problema izazvanih stomačnim virusima, ljekarsku pomoć zatraži trećina od ukupnog broja pacijenata, dok se svaki drugi pacijent, kazala je Dnevnim novinama doktorica podgoričkog Doma zdravlja Adela Frljučkić, žali na tegobe izazvane respiratornim virusima.

“U prosjeku od 10 pacijenata svaki treći ima probleme izazvane stomačnim virusima sa simptomima koji variraju od blagih do izrazito izraženih. Simptomi počinju povraćanjem koje obično traje dan, zatim se javlja dijareja praćena visokom temperaturom”, rekla je Frljučkić i savjetovala da se odmah uključi probiotik i pređe na adekvatan način ishrane, odnosno crijevnu dijetu.

Ona je objasnila da crijevna dijeta podrazumijeva uzimanje dva do tri litra vode ili čaja na način što se svakih 10, 15 minuta popije po nekoliko gutljaja, a od hrane dozvoljena je kuvana riža i krompir, supe i čorbe, integralni keks, štapiće i dvopek, a od voća samo banana.

“Treba voditi računa da ne dehidriraju. Treba da izbjegavaju mliječne proizvode, meso, slatkiše, alkoholna i gazirana pića. Simptomi i njihova dužina trajanja su individualni od pet, sedam do deset dana. Generalna preporuka je da i kad prestanu simptomi probiotik treba uzimati i dijetu sprovoditi još dvije nedjelje da bi se obnovila crijevna flora”, savjetovala je Frljučkić.

Ona je objasnila da simptomi mogu da se prodube kod pacijenata koji ne počnu na vrijeme da uzimaju probiotik i ne sprovode crijevnu dijetu.

Simptomi dehidratacije su pad pritiska, znojenje, ubrzano disanje, taman urin, nesvjestica, malaksalost, mada, ističe Frljučkić, pacijenti se uglavnom jave na vrijeme.

S obzirom da stomačne infekcije izazivaju virusi, kako je rekla, higijena odnosno često pranje ruku je ključno za prevenciju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније