Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

11. 10. 2017. 11:32   >>  11:16

KAKARICKA GORA

Obuka za najsavremenije psihološke testove

U Javnoj ustanovi za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci Podgorica održaće se obuka za primjenu jednog od najsavremenijih psiholoških testova (PAI inventar ličnosti), koja je planirana za petak, 13. okobar.

Obuka će se realizovati u saradnji Udruženja psihologa Crne Gore sa Javnom ustanovom za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci Podgorica.

Kako je saopšteno iz Glavnog grada obuka za primjenu ovog psihološkog testa omogućiće polaznicima da kavalitetno primjenjuju jedan od najsavremenijih psiholoških instrumenata u svom radu.

“PAI inventar ličnosti je instrument koji se može primjenjivati ne samo za procjenu kliničke populacije, već i u forenzičkoj psihologiji, zdravstvenoj psihologiji, psihoterapijskoj procjeni, kao i pri procjeni kandidata za zapošljavanje”, saopšteno je iz Glavnog grada.

U Javnu ustanovu su u proteklom periodu uložena su značajna finansijska sredstva kako bi se obezbijedili što raznovrsniji sadržaji u okviru tretmna, a posebno vezano za segmenat radno-okupacione terapije i sportsko-rekreativnih aktivnosti.

“Pored ograđivanja cjelokupnog kompleksa Javne ustanove, pokrenute su i različite radionice: stolarska radionica opremljena savremenim mašinama za obradu drveta, kreativne radionice u oba paviljona, radionica za uzgoj pčela sa četrdesetak košnica. U okviru radno-okupacione terapije zasađen je vinograd sa oko 500 čokota vinove loze i izgradjen i stavljen u funkciju platenik površine od oko 400m2 u kome se proizvodi ukrasno bilje”, navodi se u saopštenju.

Takođe, u okviru kompleksa izgrađeni su sportski poligoni i drugi sadržaji za sportsko-rekreativne aktivnosti, kao i različiti pomoćni objekti.

“Povodom devetogodišnjice rada Javna ustanova je donirala Prihvatilištu za beskućnike klupu izrađenu od drveta, što je proizvod rada klijenata i klijentkinja u okviru kreativne i radno-okupacione terapije, dok je Dnevnom centru za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju Glavnog grada Podgorica, donirano devet sadnica ukrasnog bilja, kao simbol devet godina našeg kvalitetnog i profesionalnog rada”, navodi se u saopštenju Glavnog grada.

Kvalitetna profesionalana saradnja ostavrena je sa svim relevantinim isntitucijama koje djeluju na polju problematike bolesti zavisnosti, uključujući i tretman i prevenciju.

Poručuju i da se konstantno ulažu napori kako bi se ta saradnja unaprijedila, kao i proširila mreža institucija koje zajedničkim snagama mogu doprinijeti suzbijanju stigme zavisnika i njihovih porodica.

“Ističemo saradnju sa Domom zdravlja Podgorica (Centrom za mentalno zdravlje), Kliničkim centrom Crne Gore (Infektivnom klinikom i Psihijatrijom), Institutom za javno zdravlje (Savjetovalištem za HIV/AIDS), svim relavantim nevladinim organizacijama čiji je rad vezan za problematiku zavisnosti, nadležnim Ministarstvima (zdravlja, prosvjete, rada i socijalnog staranja), Sekretarijatom za socijalno staranje Glavnog grada, Kancelarijama za prevenciju bolesti zavisnosti u gradovima širom Crne Gore, Zavodom za hitnu medicinsku pomoć, medijskim kućama i mnogim drugim subjektima”, poručuju iz Glavnog grada.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније