Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Filip Inić, TVCG

11. 10. 2017. 19:50   >>  19:57 16

SAČUVANA AUTONOMIJA UCG

"Vojvodić smijenjena zbog nepoštovanja"

Različite stavove gdje bi sjedište Visoke medicinske škole trebalo biti imaju učenici, profesori, Vlada Crne Gore i Ministarstvo prosvjete, a imala ga je i bivša rektorka Radmila Vojvodić, koja je upravo zbog toga i bivša. Ministar prosvjete, Damir Šehović odbacuje tvrdnje Vojvodić da je njenim odlaskom, sa Univerziteta Crne Gore (UCG) otišla i nezavisnost te institucije.

Odluka bivše rektorke da Visoku medicinsku školu iz Berana preseli u Podgoricu, čini se da je otvorila pandorinu kutiju, pa se ne nazire kraj sporenjima. No, sada i učenici imaju različite zahtjeve.

"Da ostane ovako kako je - tri dana u Podgorici, dva dana u Beranama. Što se tiče toga ili da u potpunosti presele ovdje, jer u Beranama nema uslova za studiranje", učenik VMŠ-a, Bojan Barjaktarović.  

"Mi smo zahvalni Vladi koja je omogućila nama sve kako je i obećala, ali mi i dalje želimo da se sva predavanja obavljaju u Beranama gdje je i sjedište. A samo da se dio praktične vježbe koja se odnosi na psihijatriju i patologiju, da se obavlja ovdje u Podgorici", učenica VMŠ-a, Gordana Božović. 

"Trenutni raspored predavanja, tri dana u Podgorici, dva u Beranama, nije održiv pa ga valja mijenjati", kaže ministar prosvjete Damir Šehović.

O tome je razgovarao sa novim v.d. rektora, i predsjednikom Upravnog odbora UCG.

"Dobio sam uvjeravanje da se komunikacija sa Medicinskim fakultetom ostvarila i ja želim da vjerujem da će Medicinski fakultet izaći sa svojim prijedlogom koji će uvažiti ono što jesu legitimni zahtjevi Studentskog parlamenta, ali i uvažiti opredjeljenje Vlade da zadrži sjedište u Beranama", kazao je Šehović

To opredjeljenje Vlade nije pokolebalo bivšu rektorku Vojvodić. Optužila je Vladu da guši nezavisnost Univerziteta, što ministar negira.

"Tačno je da su predstavnici Vlade u Upravnom odboru pokrenuli inicijativu za smjenu, a razlog je nepoštovanje odluka Vlade, a insistiranje na poštovanju odluka Vlade koji su zasnovane na zakonu nije ugrožavanje autonomije Univerziteta", dodao je Šehović.

Šehović je ohrabren stavovima novog v.d. rektora, uz očekivanje da će se, uz više razumijevanja, iznaći rješenje prihvatljivo za sve aktere priče.

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније