Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

12. 10. 2017. 09:50 >> 09:31

ALTERNATIVA CRNA GORA

Peticija za besplatnu hranu za bebe

Alternativa Crna Gora pokreće peticiju za besplatnu hranu za bebe, s ciljem da pomognu ženama koje iz opravdanih razloga nijesu u stanju da doje svoje bebe.

 

Te žene su, kako kažu, prinuđene da koriste adaptirano mlijeko čiji iznos mjesečno dostiže do 80 eura.

"Socijalno ugrožene familije prinuđene su da koriste kravlje mlijeko, koje nije preporučljivo za novorođenčad zbog pojave alergija i slabog razvoja imuno-sistema. Alternativa smatra da jedan od prioritetnih ciljeva Crne Gore treba da bude borba protiv 'bijele kuge'. Ovo je jedan od načina da radimo na natalitetu i da pomognemo budžetu mladih bračnih parova", saopštila je Alternativa.

Hrana bi se, kako su kazali, izdavala isključivo na ljekarski recept i preuzimala bi se u apotekama.

"Time bi se obezbijedila kontrola čitavog procesa. Država bi preko svojih dobavljača garantovala kvalitet hrane za bebe, što ne možemo reći da je sada slučaj. Veći dio hrane za bebe na našem tržištu ne ispunjava ni minimum kvaliteta. Alternativa je dobila informacije da se rokovi upotrebe hrane za bebe često prepravljaju i da su dobavljači vrlo sumnjive firme. Ovom inicijativom bi se riješili ti problemi. Pravo na ovu vrstu pomoći imale bi sve porodice do navršene prve godine djeteta. Proces ostvarivanja prava bio bi jednostavan. Bebina majka bi otišla kod svog izabranog ljekara, koji bi posle standardnih pregleda i analiza odlučio da li je neophodno uključivanje (pri)hrane za bebu i da li je majka sposobna da svojim dojenjem zadovolji potrebe djeteta. Zatim bi ljekar ispisao recept sa kojim bi majka ostvarila pravo da preuzme hranu za bebe u apoteci", saopštila je Alternativa.

Prema njihovim procjenama, ukupni troškovi bili bi oko 7.000.000 eura, sa mogućnošću da se ta suma značajnije smanji zbog "ekonomije obima" i velike porudžbine.

"Realna suma koja bi se iz budžeta izdvajala za ovo ne bi prelazila pet miliona eura. Mladi bračni parovi imali bi velike koristi od ove mjere upravo zato jer bi se njihov budžet rasteretio za najmanje 80 eura mjesečno. Na godišnjem nivou to je suma od skoro 1.000 eura. Zbog toga smatramo ovu inicijativu opravdanom, smatramo je realnom i okrenutom dobru Crne Gore", saopštila je Alternativa.

Peticija se može potpisati na stranici Alternative, a kontakt je moguće ostvariti putem njihove Facebook stranice.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније