Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Dnevne novine, Objavila: J.B.Č. ]

13. 10. 2017. 08:32 >> 08:02

OD 1. OKTOBRA

Privatnici izdali preko 57 hiljada recepata

Od 1. oktobra, odnosno od početka realizacije Projekta "Sa receptom u privatne apoteke" do juče (do 14 časova), u privatnim apotekama je izdato 57.465 recepata, saopštio je direktor Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) Sead Čirgić.

On je kazao i da u primjeni projekta za sada nije bilo problema.

"Informacioni sistem funkcioniše prema očekivanju, bez problema", kazao je Čirgić Dnevnim novinama.

Među ljekovima za koje je izdato najviše recepata, prema podacima Fonda dostavljenim Dnevnim novinama, su Rapten duo i to, za 12 dana čak 2.891 kutija lijeka koji se koristi protiv bolova. Zatim, slijedi Ksalol, tablete za liječenje anksioznosti i depresije (2.556), Vazotal, za liječenje visokog krvnog pritiska (2.300), te Monopril plus (2.015) i Bromazepam (1.983).

Inače, Rapten duo spada u grupu antiinflamatornih ljekova koji se, prema posljednjim podacima Agencije za ljekove i medicinska sredstva (CALIMS), u Crnoj Gori neracionalno troše.

Podsjećanja radi, građani od 1. oktobra sa receptom mogu podizati ljekove i u 167 privatnih apoteka sa kojima je Fond zdravstva potpisao ugovor.

U okviru Projekta od 13. do 19. septembra, po dva farmaceuta iz privatnih apoteka, završili su obuku za korišćenje namjenske aplikacije za realizaciju recepata.

Čirgić je ranije za DN istakao da će ovaj sistem pružiti puno pogodnosti građanima.

"Za građane znači veća dostupnost u ostvarivanju prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja", rekao je Čirgić.

Vlada je, podsjetimo, na sjednici 12. jula ove godine usvojila odluku o dopuni odluke o mreži zdravstvenih ustanova kojom se građanima omogućava da, uz recept, ljekove dobiju i kod apoteka čiji je osnivač drugo pravno i/ili fizičko lice, sa kojom FZO zaključi ugovor.

"Ovom odlukom se otvara prostor za jednaku utakmicu jer će imati jedinstvene cijene za sve i tržište će biti uređeno. Vlada je privatnim apotekama omogućila da, ukoliko žele, mogu da uđu u ugovorni odnos sa Fondom, ali Fond prvo mora raspisati konkurs. Oni su sada pravno izjednačeni", kazali su DN iz Ministarstva zdravlja.

Projekat "Sa receptom i u privatne apoteke" sprovođen je i 2015. godine. Fond za zdravstvo u martu te godine potpisao je ugovor o izdavanju ljekova na recept sa 107 privatnih apoteka, a u Crnoj Gori registrovano je njih 250. U oktobru iste godine, međutim, upravni odbor Fonda odlučio je da raskine ugovore.

Razlog je bio nedostatak novca, jer je privatnicima već tada bio uplaćen predviđeni iznos za 2015. Protiv nastavka projekta bio je i tadašnji ministar zdravlja Budimir Šegrt.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније