Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

14. 10. 2017. 09:20 >> 08:54
5

ZA "BOŽIĆNI USTANAK"

Reditelju Sošiću nagrada "Komune"

Dobitnik Godišnje nagrade časopisa „Komuna“ za očuvanje, afirmaciju i valorizaciju kulturne baštine Crne Gore u 2017. godini je Željko Sošić, reditelj i scenarista TV serije "Božićni ustanak" koja je emitovana na Televiziji Crne Gore.

Žiri su činili predsjednik Marjan Mašo Miljić i članovi: Željko Rutović, generalni direktor Direktorata za medije i Minja Bojanić, glavni urednik časopisa "Komuna".

Žiri navodi da je po svom sadržaju, tematskom okviru, istorijsko – kulturološkoj dimenziji, etnografskim odlikama, jeziku i običaju, serija "Božićni ustanak" reditelja Željka Sošića, primjer očuvanja svekolike baštine Crne Gore.

„Umjetnička vjerodostojnost sa suptilnim edukativnim pristupom, autentičnost crnogorskog prostora u okviru ambijentalne arhitekture, elementi su koji se komponuju u integralni prostor zaštite materijalne i nematerijalne baštine Crne Gore. Leksička i jezička baština, akcentološki obrađena posredstvom serije, sadržaj je valorizacije multidisciplinarnog naučnog istraživanja. Kulturološki karakter, umjetnička naracija i etike i tragike, seriji daje višeznačni karakter pristupa, očuvanja i predanja nasljeđa baštine kao državne, nacionalne i civilizacijske tvorevine“, stoji u obrazloženju žirija za dodjelu nagrade „Komuna“.

Žiri navodi i da posebnu dimenziju da dodjeli godišnju nagradu reditelju Sošiću prestavlja i činjenica da je „Božićni ustanak“ prvi projekat ove vrste u istoriji crnogorske televizijske produkcije.

Godišnja nagrada sastoji se od novčanog dijela i diplome.

Žiri je, kako je saopšteno, donio odluku da se dodijeli ove godine i specijalna plaketa Milanu Mišu Brajeviću za njegov dugogodišnji i kontinuirani rad na prikupljanju i sistematskom objavljivanju značajne građe iz crnogorske kulturne baštine, i kao sakupljaču narodne leksike izvan filološke struke kroz do sada objavljenih osam knjiga koje su plod višedecenijskog rada na sakupljanju riječi koje su, na žalost, sada sve manje u upotrebi, a štampane su u više od 10.000 primjeraka.

Brajeviću je, dodaje se, u štampi još jedna knjiga i druga koja će predstavljati dopunjeno izdanje knjige “Kadena od riječi“ sa više od 11.500 riječi i više od 5.500 toponima iz hercegnovskog kraja koja predstavlja bogatu građu narodnog govora sa tog područja.

Plaketa "Komuna" dodijeljena je Adnanu Čirgiću za, kako se navodi, doprinos i valorizaciju narodnog usmenog stvaralaštva Crne Gore i knjigu „Crnogorska usmena tužbalica“ koja u književno-naučnom pogledu predstavlja prvu monografiju posvećenu jednom žanru usmene književnosti Crne Gore-najintimnijoj lirskoj pjesmi-tužbalici, a istovremeno i kapitalno izdanje kojim se učvršćuje svijest o identitetu crnogorskog jezika i kulture.

Plaketa Komuna dodijeljena je i portalu "Montenegro Magazin" za, kako se navodi, doprinos medijskoj valorizaciji kulturne baštine Crne Gore koji je objavio više od četrdeset tekstova u kojima su predstavljene vrijednosti kulturne baštine u crnogorskim opštinama, potkrijepljene istorijskim činjenicama, citatima eksperata koji se bave izučavanjem i očuvanjem kulturne baštine i fotografijama.

Svečanost povodom dodjele nagrade i plaketa “Komuna” biće organizovana 02. novembra u Podgorici, a uručiće ih predsjednik Skupštine Ivan Brajović.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније