Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Kristina Pavićević, TVCG

14. 10. 2017. 12:41 >> 15:14
6

STRUJA, VODA, ČISTOĆA

Prinudna naplata za dug od 136 miliona

Za struju, vodu i održavanje čistoće građani duguju oko 136 miliona eura.

Javni izvršitelji, njih oko 30, koji od 2014. vode postupke prinudne naplate dugovanja inkasirali su oko 150 miliona eura, kažu u Komori javnih izvršitelja.

Vtr Vidak Latkovic,Komora javnih izvrsitelja 10 28-10 55
“Za tri i po godine, od početka rada javnih izvršitelja naplaćeno 150 miliona različitih potraživanja, a znatan dio na osnovu zahtjeva EPCG, Vodovoda, telekomunikacionih usluga”, kaže za TVCG izvršitelj Vidak Latković.

Elektroprivredi građani duguju oko 127 miliona eura. Javnim izvršiteljima uputili su oko 57.000 zahtjev za prinudnu naplatu duga u vrijednosti od 35 miliona eura.

“18.000 potrošača su platili dugovanja i to 5,5 miliona eura, 10.000 potisali Sporazum o plaćanju na rate tri miliona, a ostatk je u toku prinudne naplate blokadom računa od 3,5 miliona eura”, kaže Eleonora Albijanić, PR EPCG.

I u JP “Vodovod i kanalizacija” kažu da je institut prinudne naplata posljednja karika u lancu naplate dugovanja koja iznose oko devet miliona od toga Podgoričani duguju 6,8 miliona. Na taj način pokušavaju da naplate trećinu duga.

“Od 2015. godine 7.700 zahtjeva su upućena javnom izvršitelji od njih 7.500 se odnosi na fizička lica i vrijede 3,2 miliona eura”, pojašnjava direktor podgoričkog Vodovoda, Filip Makrid.

Dugovanja građana za održavanje čistoće su oko dva miliona, a prinudnu naplatu pokreću kod korisnika koji nijesu plaćali račune duže od 12 mjeseci. U postupku je oko 20.000 predmeta.
Najčeše javni izvršitelji blokiraju tekuće račune zbog duga do 500 eura, rijetko zbog većih dugovanja, kaže advokat CEZAP-a Dragomir Ćalasan.
„Od zarade se može odbiti polovina odnosno trećina zarade, imali smo ranije slučajeva da je blokirana čitava zarada, što je nezakonito“, objašnjava advokat Ćalasan.

Izvršitelj Vidak Latković kaže da dužnik može izjaviti prigovor u roku od pet dana na svako rješenje, a dužan je da dostavi spise Osnovnom ili Privrednom sudu.

U CEZAP-u tvrde da određeni broj javnih izvršitelja obračunavaju znatno veće naknade od onih koje su propisane uredbom, i da su u zoni krivične odgovornosti.

“Nagrada za javnog izršitelja je veća od glavnog duga i jedan broj javnih izvršitelja je u zoni krivične odgovornosti, jer su ne pridržavajući se zakona stekli imovinsku korist”, kazao je Ćalasan.

Advokat CEZAPA kaže da bi Ministarstvo pravde trebalo da više kontroliše rad javnih izvršitelja i da se organizuju dodate edukcije o pravnoj regulativi.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније