Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

15. 10. 2017. 11:40   >>  11:57 1

PODRŠKA MINISTARSTVA

Za izdig stoke isplaćeno 216.000 eura

Crnogorski stočari, njih 1.443, iz 21 opštine, iskoristili su podršku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja za održivo korišćenje planinskih pašnjaka, odnosno podršku za izdig stoke na katune. Stočarima je samo kroz ovu mjeru isplaćena premija u ukupnom iznosu od 216.113 eura, saopšteno je iz tog resora.

Od ukupnog broja korisnika najviše ih je iz sjevernog regiona (1.127 ili 78,1%), zatim centralnog (310 ili 21,5%), a najmanje iz južnog (6 ili 0,4%).

"Stočari koji su ostvarili pravo na premiju tokom ljeta su na katune širom Crne Gore izdigli 12.713 goveda, 847 junadi, 69.009 ovaca, 3.929 koza i 1.181 konja", navodi se u saopštenju.

"Pravo na podršku prema ovoj mjeri imaju gazdinstva koja su registrovana u Registru poljoprivrednih gazdinstva Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. Podrška se daje gazdinstvima koja najmanje tri mjeseca u godini na katunima drže stoku (svoju i stoku uzetu na mljekarinu). Podrška ima oblik plaćanja po uslovnom grlu u iznosu od 10€. Minimalan broj za podršku je pet uslovnih grla", podsjećaju u Ministarstvu poljoprivrede.

Preduslov podrške za goveda i ovce je da su grla obilježena ušnim markicama i njihovo kretanje na katun prijavljeno u skladu sa zakonom. 

"Podsjećamo da poljoprivredni proizvođači koji se bave stočarstvom, osim ove vrste podrške, imaju i podršku kroz osnovne premije po grlu za krave i junice u iznosu od 70 eura, za ovce i koze 8 eura, premije za predato mlijeko u iznosu do 10 centi po litru, zatim mogućnost da kroz više različitih javnih poziva ostvare podršku, između ostalog, za adaptaciju katuna, preradu na gazdinstvima, ruralni turizam, nabavku stoke, nabavku opreme za mlijeko, uređivanje odlaganja stajnjaka i podršku kroz IPARD like za izgradnju objekata i nabavku opreme", saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније