Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

04. 07. 2013. 11:20 >> 11:33
28

ADNAN ČIRGIĆ

Rječnik ne sastavlja neko ko negira državu

Nakon što su iz Crnogorske akademije nauka saopštili da će do kraja godine napraviti registar sa preko 40.000 riječi koje će biti osnov za izradu prvog „Rječnika crnogorskog narodnog i književnog jezika, lingvista Adnan Čirgić je u izjavi za radio Antena M, poručio da CANU nije institucija koja bi trebalo da piše crnogorski rječnik.

"Da crnogorski rječnik radi koja druga institucija u Crnoj Gori - čovjek bi se tome mogao i obradovati. Ali ne kada ga radi Crnogorska akademija nauka i umjetnosti koja je u posljednjih dvadesetak godina dala sve od sebe da dokaže kako ne postoji ni crnogorski identitet ni crnogorski jezik, pokušavši da pošalje poruku crnogorskoj vlasti - da crnogorski jezik ne treba da bude službeni jezik u Crnoj Gori", kategoričan je Čirgić.

Čirgić tvrdi da se u Savjetu za izradu rječnika ne nalaze stručnjaci za crnogorski jezik.

"U tom Savjetu nema nijednog čovjeka sa leksikografskim iskustvom, ali imaju višegodišnje i višedecenijsko iskustvo u negiranju crnogorskog jezika. Tu nema ljudi koji su dali afirmaciju crnogorskom jeziku i crnogorskoj lingvistici. Simptomatično je takođe da u tom Savjetu nije akademik Ostojić koji je bio prvo lingvističko ime te akademije. Neće biti da je on slučajno istupio iz tog Savjeta", zaključio je Čirgić.

Iz CANU-a su poručili da će izdanje „Rječnika" biti ćirilično, a u kasnijim fazama, kako su dodali, može se uraditi i latinično izdanje.

Пратите нас на

Коментари28

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније