Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B

16. 10. 2017. 12:26 >> 12:03

SIMOVIĆ SAOPŠTIO

Za održivo upravljanje ribljim resursima

Crna Gora biće pouzdan partner u procesu održivog upravljanja ribljim resursima u Mediteranu, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Milutin Simović.

Simović je u Budvi otvorio 41. zasijedanje Generalne komisije za ribarstvo Mediterana (GFCM) koja djeluje u okviru UN FAO s ciljem da podstiče održivo upravljanje ribarstvom i daje preporuke u tom pravcu koje su obavezujuće za njene članice, prvi put zasijeda u Crnoj Gori. 

Redovno zasijedanje okupilo je oko 120 delegata iz 25 zemalja.

Simović je izrazio razumijevanje za trenutnu alarmantnu situaciju sa stanjem ribljih resursa u Mediteranu, poručujući da će Crna Gora nastaviti da bude pouzdan partner u procesu održivog upravljanja ribljim resursima.

Istovrmeno, kako je naglasio, Crna Gora očekuje da se pri donošenju određenih mjera, preporuka, a posebno onih koje su vezane za ograničavanje ulaganja u modernizaciju ribolovne flote uzmu u obzir specifičnosti i nivo razvijenosti ribarskog sektora, i to ne samo u Crnoj Gori, već i drugim sličnim zemljama.

„Sektor ribarstva u Crnoj Gori ima ekonomsku, ekološku, sociološku i kulturološku ulogu. Najveći dio ribarstva predstavlja obalni ili mali privredni ribolov, koji se vjekovima unazad obavlja na specifičan način. Imajući u vidu tako dugu tradiciji, ovaj oblik ribolova se mora sačuvati i njegovati za buduće generacije, kao izraz prepoznatljivosti i specifičnosti ribarstva Crne Gore. Nedostatak povoljnih finansijskih sredstava, u kontinuitetu složene ukupne društvene i ekonomske prilike, ključni su razlozi nedovoljne razvijenosti sektora ribarstva“, ocijenio je Simović navodeći da crnogorsku ribolovnu flotu uglavnom čine plovila prosječne starosti od 40 godina, opremljena zastarjelom opremom.

Simović je dodao da je učešće crnogorskog ribolova male plave ribe u ukupnom ribolovu na Jadranskom moru više nego zanemarljivo, manje od jedan odsto ukupnog ulova.

„Zbog toga očekujemo da ribarski sektor sa ovakvim kapacitetima i ovakvim stepenom razvijenosti, jednako u Crnoj Gori kao i u ostalim sličnim državama, budu tretirani na različit način u odnosu na sektore ribarstva u područjima, gdje izvjesno postoji preveliki ribolovni napor i prelov ribljih resursa”, kazao je Simović.

Prema riječima Simovića rad Generalne komisije za ribarstvo kao i sve slične inicijative koje imaju za cilj pravu i duboku reformu ribolovnog menadžmenta imaju punu podršku Crne Gore.

„Svi zajedno moramo biti odgovorni u sprovođenju mjera za očuvanje, posebno visoko migratornih resursa ribe, kao i ostalih resursa i odgovorni prema potrebi da razvijemo svoje ribarske flote do nivoa odgovornog i održivog ulova, poštujući najzahtjevnije standarde selektivnosti alata i opreme“, kazao je Simović.

On je kazao i da je formiranjem Direktorata za ribarstvo u okviru Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja početkom ove godine, kao i upošljavanjem novih ljudi, Crna Gora pokazala odlučnost da ovaj sektor razvijemo na nivo koji pripada jednoj Mediteranskoj zemlji, kao i da odgovorno gazdujemo sa tako osjetljivim resursima i ujedno sektor spremimo da bude konkurentan na otvorenom tržištu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније