Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R. [ Mina ]

17. 10. 2017. 17:45 >> 17:20

PANEL DISKUSIJA

Odgovornost ključna za dobro upravljanje

Odgovornost na svim nivoima ključni je koncept za uspostavljanje praksi dobrog upravljanja u državnoj upravi u Crnoj Gori, zaključeno je na panel diskusiji o prioritetima reforme javne uprave.

Panel diskusiju „Prioriteti reforme javne uprave“ organizovali su Institut alternativa i Delegacija Evropske unije (EU) u Crnoj Gori.

„Krajnji cilj reforme javne uprave je da olakša život građana, i to svi uvijek moramo imati na umu“, rekla je program menadžerka u Delegaciji EU u Crnoj Gori, Eleonora Formanjana.

Istraživačica javnih politika u Institutu alternativa (IA), Milena Milošević, rekla je da je IA u junu izradio izvještaj o implementaciji te reforme, u okviru projekta „Civilno društvo za dobru upravu: Da služi i zasluži“, koji podržava EU.

„Ono što se naročito ističe u našim istraživanju je odsustvo odgovornosti i mehanizama koji bi trebalo da je unaprijede. Dovoljno je da pođete na sajt Ombudsmana i da pogledate koje su to najnovije primjedbe građana na rad uprave. Primjera radi, građanin od 2003. godine, dakle punih 14 godina, nije u mogućnosti da raspolaže svojom imovinom zato što Uprava za nekretnine odugovlači postupak“, navela je ona, saopšteno je iz IA.

Milošević je pohvalila operativne zaključke Posebne grupe za reformu javne uprave, koju čine predstavnici Evropske komisije i naše Vlade, koji se odnose upravo na oblast odgovornosti.

„S obzirom na to da smo mi među prvima pokrenuli raspravu o mogućim pravcima unaprjeđenja saradnje između Državne revizorske institucije (DRI) i tužilaštva, i pozivali DRI na veću proaktivnosti za nas je naročito pohvalno što će se u budućnosti više pažnje posvetiti ovoj međuinstitucionalnoj saradnji, i što će se pratiti mjere preduzete na osnovu slučajeva koje je DRI uputila tužilaštvu“, dodala je ona.

Generalna direktorica u Ministarstvu javne uprave (MJU), Danijela Nedeljković - Vukčević, rekla je da državna uprava i civilno društvo često drugačije vide ostvarene rezultate, što je i prirodno. „Ipak, operativni zaključci Posebne grupe koji su po prvi put objavljeni na sajtu MJU, jedan su od indikatora otvorenosti i spremnosti uprave da ozbiljno i transparentno radi na reformi“.

„Moramo da radimo na unaprjeđenju svijesti rukovodilaca o tome koliko odgovorno rade. Takođe, u fokusu pažnje je rad na ažuriranju Centralne kadrovske evidencije, bez koje nema kvalitetnog upravljanja ljudskim resursima i upravo se radi na stvaranju uslova za povezivanje ove baze sa bazom Ministarstva finansija o zaradama, što je preduslov za efikasno praćenje broja zaposlenih i realizaciju procesa optimizacije“, rekla je ona.

Generalna direktorica u Ministarstvu finansija, Ana Krsmanović, kazala je da je organizacije civilnog društva moraju biti kontrolori, kao i da će ukazivanje na probleme spolja uvijek biti korisno.

„Promjene se ne dešavaju preko noći, ali mislim da se postepeno vidi boljitak u kvalitetu uprave. Ne moramo imati tektonske promjene da bismo popravili stanje“, rekla je Krsmanović.

Ona je navela da će i uvođenje novih praksi u radu doprinijeti većoj odgovornosti i boljim uslugama.

„Kada naše ime stoji na listu gdje se potpisujemo, više ćemo se truditi da zadatke ispunimo, pogotovo ako postoji sankcija za (ne)izvršenje zadataka“, kazala je Krsmanović, dodajući da će koncept menadžerske odgovornosti voditi boljem kvalitetu uprave.

Sudija Upravnog suda, Ana Perović - Vojinović, rekla je da novi Zakon o upravnom postupku i Zakon o upravnom sporu uvode nova pravna sredstva.

„U kontekstu reforme javne uprave i težnje ka skraćivanju trajanja upravnog spora, a kao neko ko primjenjuje Zakon svakodnevno, moram reći da iako težimo tome da imamo i efikasnost i kvalitet, to nije uvijek jednostavno. Uspostavljanju balansa između ovih koncepata mora doprinijeti i uprava“, navela je ona.

Nedeljković - Vukčević kazala je da će do kraja oktobra ove godine, MJU i Ministarstvo finansija biti u posjedu tačnog broja zaposlenih, nakon čega će uslijediti finalizacija metodologije za utvrđivanje optimalnog broja zaposlenih u našoj upravi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније