Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

18. 10. 2017. 15:30   >>  15:01

ZEKOVIĆ POZIVA

Osigurati objektivno odlučivanje suda

Javno komentarisanje postupaka koji su toku i nepravosnažnih sudskih odluka nije prihvatljivo u društvu koje drži do vladavine prava i integriteta. Zato je važno da svi društveni subjekti i pojedinci koji imaju određeni medijski uticaj doprinose situaciji koja osigurava objektivno i nepristrasno odlučivanje suda, kazao je član Savjeta za građansku kontrolu rada policije, Aleksandar Saša Zeković.

Zeković navodi da je kako je kazao u cilju doprinosa pravdi važno podsjetiti na određene činjenice.

"Prvo, na pravosnažno okončan postupak u kojem je osuđen starješina Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ), za koju se svakodnevno potvrđuje da se radi o politički dogovorenoj odluci između Vlade i sudske vlasti a u znak zahvalnosti službenicima SAJ za brojne usluge, često i protivzakonite, koje su izvršili po nalogu i za potrebe političke elite", ističe član Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Pravosnažnom sudskom odlukom, kaže Zeković, nije doveden u pitanje odnosno nije ugrožen opstanak u policijskoj organizaciji osuđenog starešine.

On tvrdi da i pored brojnih napora, nije obezbijeđena efikasna istraga prekoračenja policijsklih ovlašćenja tokom opozicionih i građanskih protesta u oktobru 2015. godine.

"Država je bila dužna da obezbijedi zabranu mučenja i svih drugih zlostavljanja, ponižavajućih i nečovječnih postupaka i da štiti fizički integritet i dostojanstvo. Gotovi svi predmeti u kojima je evidentirano, prekomjerno i neopravdano, policijsko postupanje na štetu građana svode se na osnovnu konstataciju nadležnog tužilaštva 'Do danas izvršilac nije identifikovan'. To zapravo znači da je aktuelna policijska kultura, koja pruža punu zaštitu nezakonitim aktivnostima pripadnika SAJ-a, a koja je potvrđena i nagrađena pravosnažnom presudom, u potpunosti blokira rad i rezultate tužilaštva. Zato je, opet, prilika da ukažemo koliko je suštinski važno, za dalji razvoj države, da se uspostavi nova policijska kultura koja ne toleriše nedopustivu, protivzakonitu, solidarnost, odsustvo odgovornosti i ograničavanje, bilo koje vrste, nadzora i istraga", kazao je Zeković.

On podsjeća da je Savjet za građansku kontrolu rada policije, u saradnji sa partnerima, publikovao dokument o postupanju policije tokom protesta.

"Javnosti preporučujem da konsultuju sadržaj kako bi se podstakao i vodio konstruktivan društveni i politički dijalog i argumentovana diskusija o kvalitetu rada nadležnih državnih organa", navodi član Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Izvještaj "Pravo na fizički integritet i ljudsko dostojanstvo: Oktobarski protesti i primjena policijskih ovlašćenja" dostupan je na linku:
http://kontrolapolicije.me/sites/default/files/library/files/Pravo%20na%20fizicki%20integritet.pdf

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније