Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B. [ PR Centar ]

19. 10. 2017. 13:16 >> 12:44

PORUKE DRŽAVI

Mladi su potencijal, a ne problem

Crna Gora treba da bude država u kojoj su mladi potencijal, a ne problem, ocijenila je, izvršna direktorica Centra za javne politike, Jelena Milićević, poručujući da ta populacija treba da bude uključena u procese donošenje odluka, kreiranja i sprovođenja javnih politka.

Ona je danas, na okruglom stolu “Značaj i uloga omladinskih i studentskih organizacija u Crnoj Gori“, kazala da Crna Gora treba da bude država u kojoj su mladi potencijal, a ne problem i u kojoj će, kako je istakla, svaki mladi čovjek biti finansijski osnažen, podstaknut na napredak i profesionalno usavršavanje.

"Kao odgovorna država i društvo, moramo da radimo na promociji mladih ljudi, jer oni treba da budu samostalni, uključeni u procese donošenje odluka, razvoja zajednice, kreiranja i sprovođenja javnih politka", istakla je Milićević u PR Centru.

Prema njenim riječima, projekat "Aktivna omladina- odluči, učestvuj, pobijedi", podstiče snažnije povezivanje studentskih i omladinskih organizacija, radi, kako je pojasnila, sprovođenje zajedničkih ideja i inicijativa.

"U okviru projekta do sada je sprovedeno niz aktivnosti. Izrađen je veb sajt Aktivna omladina, koji predstavlja forum za razmjenu mišljenja, ideja i sugestija koje se isključivo tiču unapređenja položaja mladih. Uporedo sa sajtom aktivna je i Facebook stranica pod istim imenom", navela je Milićević.

Ona je dodala da je od radova mladih, koji su kako je kazala, spremni da budu nosioci društvenih promjena izrađen Informator „Kako unaprijediti omladinski ativizam u Crnoj Gori“.

"Posljednje aktivnosti u okviru projekta, info dani na fakultetima i u srednjim školama, biće održani početkom sljedećeg mjeseca. Tada ćemo imati i anketu koja će obuhvatiti sistem obrazovanja i aktivizam mladih", najavila je Milićević.

Generalni direktor Direktorata za mlade u Ministarstvu sporta, Nenad Koprivica, kazao je da je za razumijevanje konteksta u kome se sprovodi omladinska politika, važno shvatiti ukupan kontekst razvoja društva i limite koje taj razvoj nameće.

„Volio bih da živimo životom i standardom zemalja Zapadne Evrope i Skandinavije i da u tom smislu imamo mnogo veća izdvajanja za mlade i mnogo bogatiji i raznovrsniji program, koji taj standard omogućava. Ali, moramo da budemo svjesni realnih kapaciteta i problema koje imamo“, istakao je Koprivica.

Šef regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO) u Crnoj Gori, Edin Koljenović, kazao je da je građanska participacija jedan od osnovnih indikatora razvoja demokratskog društva.

„Vrlo je važno da svi, a naročito mladi, shvatimo da nije dovoljno da imamo institucije koje postoje jer moraju da postoje. Potrebno je da imamo institucije koje su odgovorne građanima i koje svoje politike sprovode na pravi način. Sa druge strane su otvorene za komunikaciju sa građanima i dobijanje adekvatnih inputa“, ocijenio je Koljenović.

Građani, a posebno mladi ljudi, kako je kazao, ne znaju dovoljno o modelima i kanalima građanske participacije. „Problem je što ne znaju koji su to načini da budu aktivni. A sa druge strane, problem je što mladi ljudi ne vjeruju, da iako su aktivni, mogu promijeniti neke stvari“, pojasnio je Koljenović.

On smatra da je za građansku participaciju i aktivizam veoma važan koncept elektronske demokratije.

„Elektronska demokratija nije nikakva zamjena za tradiconalnu demokrtaiju, već je prosto način ostvarivanja participacije, korišćenjem modernih tehnologija, online platformi itd. Postoji mnogo prostora da mladi itekako rade na razvoju koncepta elektronske demokratije“, smatra Koljenović.

Okrugli sto je održan u okviru projekta „Aktivna omladina- odluči, učestvuj, pobijedi“, koji Centar za javne politike sprovodi uz finansijsku podršku Ministarstva sporta.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније