Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

19. 10. 2017. 14:54 >> 14:24
1

VRTIĆ U NIKŠIĆU

TIKA donirala senzornu sobu

Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju TIKA donirala je javnoj predškolskoj ustanovi (JPU) "Dragan Kovačević" u Nikšiću senzornu sobu neophodnu za razvoj djece sa posebnim potrebama, vrijednu oko 20 hiljada eura.

Početak realizacije tog socijalno–obrazovnog projekta ozvaničen je danas u vrtiću "Bambi".

Pomoćnica ministra prosvjete Arijana Nikolić kazala je da će se radom u senzornoj sobi koju je opremila TIKA podržati integracija djece sa smetnjama u razvoju i podstaći razvoj njihovih potencijala.

Ona je naglasila da Ministarstvo prosvjete veliku pažnju poklanja djeci sa posebnim obrazovnim potrebama, ispunjenju i promociji njihovih mogućnosti.

"Posebno ukazujemo i ohrabrujemo njihovu ranu interakciju sa drugom djecom u redovnom okruženju, a ova donacija značajno će doprinijeti ostvarivanju našeg cilja", rekla je Nikolić.

Ona je istakla dugogodišnju saradnju sa agencijom TIKA i ocijenila je veoma značajnom za Crnu Goru i njen obrazovni sistem.

Direktorica JPU "Dragan Kovačević", Radmila Backović, kazala je da je TIKA donirala i aparat neuraofidbek, namijenjen za djecu sa teškoćama u razvoju.

"U svim svojim vaspitnim jedinicama djeci predškolskog uzrasta pružamo izuzetne uslove za boravak i obrazovanje, ali smo željeli da obezbijedimo dodatne pogodnosti mališanima kojima je potreban poseban tretman", rekla je Backović.

Ona je precizirala da je senzorna soba, koja je smještena u vrtiću "Bambi", sačinjena od različitih elemenata koji stimulišu sva čula kod djece, a posebno je korisna za mališane sa oštećenjima sluha i vida.

Prema njenim riječima, najveći značaj ta soba ima u rehabilitaciji autistične dece.

Backović je kazala da će sobu i aparat moći da koristei i pacijenti Razvojnog centra za djecu sa teškoćama u razvoju.

Ambasador Turske u Crnoj Gori, Serhat Galip, podsjetio je da je TIKA je u posljednje vrijeme realizovala niz značajnih projekata u Nikšiću.

"Kao Vlada Turske, trudićemo se da i u narednom periodu finansiramo razvojne i druge projekte u Nikšiću, gradu velikih potencijala i dobrih ljudi. TIKA pruža pomoć na teritoriji cijele Crne Gore, a zahvalni smo Vladi ove države za podršku koju nam pruža", rekao je Galip.

Koordinator Agencije TIKA, Ahmet Altun, rekao je da je u Nikšiću danas otvoren značajan projekat iz socijalno-obrazovnog sektora.

"Autizam je, nažalost, prisutan u svim krajevima svijeta i mi, kao TIKA, Vlada i narod Turske, želimo da pomognemo institucijama u Crnoj Gori da ove probleme prevazilaze. Cilj nam je da pomažemo i dajemo podstrek mlađim generacijama da imaju dobre uslove obrazovanja", rekao je Altun.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније