Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

19. 10. 2017. 16:39 >> 16:09

DUALNO OBRAZOVANJE

Ugovore potpisala 264 učenika

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici razmotrila Informaciju o praktičnom obrazovanju kod poslodavaca za školsku 2017/2018, odnosno dualnom obrazovanju.

Direktor direktorata za opšte srednje, stručno i obrazovanje odraslih u Ministarstvu prosvjete, Veljko Tomić, izložio je ovogodišnje podatke u vezi sa upisom, ali i rekao da je Ministarstvo formiralo Koordinaciono tijelo za kontinuirano praćenje dualnog obrazovanja, sastavljeno od predstavnika Privredne komore, Unije poslodavaca, Centra za stručno obrazovanje i Ministarstva.

Tomić je, kako je saopšteno iz Vlade, istakao da se Crna Gora, kao i većina zemalja regiona, suočava sa potrebom školovanja kadra onih profila koji su neophodni tržištu, a osnov za to je upravo ovaj vid obrazovanja.

"Nakon napora Ministarstva prosvjete usmjerenih na stvaranje uslova za edukaciju kod poslodavaca, sumirani su ovogodišnji podaci koje je iznio Tomić: u ovoj školskoj godini individualne ugovore o praktičnom obrazovanju sa poslodavcima potpisala su 264 učenika. Od tog broja, 175 učenika je iz prvog razreda, 83 učenika su iz drugog razreda i 6 učenika je trećeg razreda. To znači da se oko 40% svih učenika koji su na trećem stepenu, sada obrazuje po dualnom sistemu. Udio praktičnog obrazovanja u ukupnom fonda časova je od 45 do 50%.", saopšteno je iz Vlade.

Kako se navodi, ti učenici će sticati praktično znanje kod blizu 100 poslodavaca, koji su, nakon kontrole Centra za stručno obrazovanje, ispunili sve materijalne i kadrovske preduslove.

Saopšteno je da mjesečna naknada za učenike prvog razreda iznosi 50 eura, naknada za drugi razred iznosi 75 eura, a naknada na mjesečnom nivou za učenike III razreda 101 euro.

"U ovom vidu obrazovanja učestvuje 17 škola, 12 opština i 14 obrazovnih programa i to su: kuvar, konobar, automehaničar, frizer, zavarivač, instalater sanitarnih uređaja, grijanja i klimatizacije, elektroinstalater, pekar, prodavač, monter telekomunikacionih sistema, poslastičar, bravar, autoelektričar i obrađivač plemenitih metala", naveli su iz Vlade.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније