Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

19. 10. 2017. 19:05 >> 18:34

TRETMAN MENTALNO OBOLJELIH

Na snazi Upustvo o radu asertivnog tima

U cilju adekvatnije zaštite mentalno oboljelih lica i poboljšanja tretmana u njihovom liječenju, Ministarstvo zdravlja preduzima niz mjera i aktivnosti u dijelu unapređenja njihove zaštite i položaja, saopšteno je iz tog Vadinog resora.

"Jedna od tih aktivnosti odnosi se na početak nove usluge u okviru zdravstvene zaštite mentalno oboljelih lica u Crnoj Gori, koja je uređena Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, a tiče se uvođenja kućnih psihijatrijskih posjeta od strane asertivnog tima", naveli su iz Ministarstva zdravlja.

Interdisciplinarni tim čine psihijatar, psiholog, socijalni radnik i medicinska sestra, a njegov rad se zasniva na potrebama mentalno oboljelih pacijenata koji su bili hospitalizovani u psihijatrijskim ustanovama najmanje dva puta za posljednju godinu, a koji su otpušteni na kućno liječenje.

Iz Ministarstva su saopštili da je Uputstvom o radu Asertivnog tima predviđeno da psihijatar koji je liječio pacijenta za vrijeme hospitalizacije upozna pacijenta, odnosto staratelja ili zakonskog zastupnika sa uslugama tima, a nakon njihovog dobrovoljnog pristanka to evidentira na otpusnoj listi.

"Pacijent se sa otpusnom listom javlja izabranom doktoru ili psihijatru u Centru za mentalno zdravlje i nakon evidencije u elektronskom izvještaju, izabrani doktor ili psihijatar obavještava tim o potrebi posjete, nakon čega se zakazuje datum i vrijeme posjete asertivnog tima. Za svaku planiranu kućnu posjetu obavezan je dogovor sa pacijentom, zakonskim zastupnikom ili starateljem", navodi se u saopštenju.

Tim zajednički obrađuje pacijenta, pri čemu su svi članovi odgovorni za područje u okviru svojih nadležnosti.

"Obaveza interdisciplinarnog tima je da obavi najmanje dvije kućne posjete mentalno oboljelom licu u toku jedne godine nakon otpuštanja sa bolničkog liječenja kako je regulisano Pravilnikom o bližim uslovima u pogledu standarda, normative i načina ostvarivanja primarne zdravstevne zaštite preko izabranog tima doktora ili izabranog doktora. Prilikom posjete pacijentu članovi tima dužni su da se pridržavaju utvrđenih pravila u skladu sa Zakonom o pravima pacijenata", kazali su iz Ministarstva.

Uputstvo je već stupilo na snagu i obavezujuće je za sve zdravstvene ustanove na primarnom nivou.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније