Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Marija Radulović, TVCG

19. 10. 2017. 20:03   >>  19:33

GIMNAZIJA U TUZIMA

Uprava utvrđuje odgovornost učenika

Nasilje u crnogorskim školama ne jenjava. Nakon Elektro i Građevinske škole, ovog puta tuče se događaju u Gimnaziji "25. maj" u Tuzima. Još nema zvanične potvrde da li je riječ o vršnjačkom nasilju ili su motivi nacionalne prirode. Uprava škole utvrđuje odgovornost, a Ministarstvo prosvjete ukazuje da incident ugrožava kredibilitet obrazovnog sistema, dok učenici tuške gimnazije traže veće mjere bezbjednosti.

TVCG je objašnjenje zatražila od uprave škole međutim, direktorica je bila uzdržana.

"Jedino što mogu da izjavim u ovom trenutku je da je proces utvrđivanja odgovornosti svakog učesnika u toku, na način na koji je to definisano zakonskim i podzakonskim aktima. Javnost ce biti blagovremeno informisana o svemu", Miliana Dabović- direktorica Gimnazije "25. maj" u Tuzima

Kako saznaje TVCG, došlo je do tuče između učenika crnogorskog i albanskog odjeljenja.

"Tuče su počele bez razloga, bez potrebe, ne znam kako to da objasnim. Razlogje ovog puta bilo dobacivanje: Što me gledaš? To su glupi razlozi", kaže za TVCG učenik gimnazije u Tuzima.

Tuče u tuškoj gimnaziji su česte, pričaju učenici, uglavnom po nacionalnoj osnovi.

"U školu se gleda najviše ko je katolik ko musliman, njima to smeta, a najviše nema razloga za tuču. Ako se neko mrko pogleda u ovoj školi dešavaju se konflikti, fizički obračuni, palice se vade i ostali predmeti, kao i oni oštri", kaže jedan od gimnazijalaca.

Iz Ministarstva prosvjete traže da se utvrdi odgovornost škole ukoliko je bilo, a tako i svih aktera.

"Incident poput pomenutog ozbiljno ugrožava kredibilitet obrazovnog sistema. Planiramo i ozbiljnu komunikaciju sa svim školama po pitanju nasilja u obrazovno-vaspitnim ustanovama", saopšteno je iz učenik gimnazije ,, 25.maj,, Tuzi.

I dok se ne utvrdi odgovornost, učenici traže bezbjednost.

"Policija je dolazila i juče i prekjuce ali nijesu mogli spriječiti tuče. Neko mora da preuzme velike mjere bezbjednosti da bi koliko toliko normalno funkcionisala škola", ocijenio je jedan od učenika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније