Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

20. 10. 2017. 09:20 >> 08:50

OROVIĆ PORUČILA

U korak sa savremenim naučnim dostignućim

Novoimenovana predsjednica Naučnog odbora Univerziteta Crne Gore prof. dr Irena Orović dobitnik je brojnih nagrada i priznanja na polju naučno-istraživačke djelatnosti. Ona je dobitnik brojnih nagrada i priznanja na polju naučno-istraživačke djelatnosti.

Još kao student višestruko je nagrađivana za studenta generacije, a potom i za naučno-istraživačku djelatnost, da bi je 2012. godine Ministarstvo nauke proglasilo za najuspješniju ženu u nauci. Profesorica Orović dobitnica je i međunarodne nagrade za najbolju doktorsku disertaciju TRIMO 2010 Ljubljana.

Koautorka je pet udžbenika i autorka oko 130 naučnih radova, od čega 50 u vodećim svjetskim časopisima sa SCI liste sa impact faktorom, a recenzent je u mnogobrojnim naučnim časopisima. Bila je rukovodilac Računarskog centra na Elektrotehničkom fakultetu i šef studijskog programa Elektronika, telekomunikacije, računari, a od 2011. do 2015. potpredsjednik i član Savjeta za naučno-istraživačku djelatnost u Crnoj Gori.

U prvom intervjuu od naimenovanja za predsjednicu Naučnog odbora profesorica Orović za web portal Univerziteta Crne Gore govori o budućim zadacima Naučnog odbora, značaju nauke za razvoj cjelokupnog društva, važnosti publikovanja u referentnim časopisima.

"Zadatak Naučnog odbora u narednom periodu biće da adekvatano evaluira konkursne prijave, pruži kandidatima odgovarajuću pomoć u cilju pripreme kvalitetne konkursne dokumentacije, te da obezbijedi Senatu efikasnu, blagovremenu, pouzdanu i nepristrasnu informaciju o ispunjenosti pomenutih kriterijuma. Sadašnji kriterijumi predstavljaju optimum u datim okolnostima. Naime, izuzetno je važno da kriterijumi budu tako odmjereni da su dostižni za nastavnike koji rade u našim uslovima, ali istovremeno da zahtijevaju dosta kreativne energije i rezultata koji će pozitivno uticati na kvalitet nastave i rejting Univerziteta", kazala je Orović.

Vremenom, kako akademska zajednica sazrijeva i napreduje, biće potrebno, kaže ona, definisati finije parametre, odnosno strožije kriterijume, ali i u tom slučaju moramo biti krajnje obazrivi i kroz diskusije i debate predložiti neka nova mjerila koja bi našu akademsku zajednicu još brže pokretala naprijed.

"Očigledno, ovo je živi proces i zadatak Naučnog odbora je da kroz stalne diskusije i praćenje rezultata naših naučnika omogući da držimo korak sa savremenim naučnim dostignućima, a time obezbijedimo da Crna Gora bude uvaženi član međunarodne zajednice. Stoga, u nekoj budućoj iteraciji, treba razmišljati i o činjenici da u okviru iste kategorije postoje časopisi koji su sa veoma različitim impakt faktorima. Takođe, važan faktor je i broj citata za pojedine radove, jer rad koji je više puta citiran vrijedi više nego onaj koji nije citiran uopšte. Očito da je ovo pitanje veoma kompleksno i zahtjevno, jer podrazumijeva preciznu procjenu trenutka kada je akademska zajednica zaista spremna za uvođenje modifikovanih kriterijuma, u protivnom takve akcije mogu biti kontraproduktivne", poručila je Orović.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније