Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

04. 07. 2013. 19:01 >> 19:01
1

NAUČNA RAZMJENA

Sporazum o naučnoj saradnji sa Italijanima

Crnogorsko Ministarstvo nauke i Nacionalni Savjet za istraživanje Italije potpisali su Sporazum i Program o naučnoj saradnji, čiji je cilj jačanje saradnje u oblasti istraživanja i razvoja između te dvije države.

Predsjednik Nacionalnog Savjeta za istraživanje Luiđi Nikolais kazao je da je razmjena istraživača i studenata veoma važna, navodeći da smatra osnivanje zajedničkih istitucija najvažniji aspekt Sporazuma.

»Postoje mnoge oblasti kao što je oblast istraživanja u kulturi, biologiji mora, i u mnogim drugim oblastima gdje možemo zajednički da damo ono što je najbolje sa obje strane«, rekao je on novinarima u zgradi Rektorata nakon potpisavanja.

 

 

Prema njegovim riječima, istraživanje danas nije samo aktivnost u oblasti kulture, navodeći da je to aktivnost koja mora da da svoj doprinos u industriji.

Predsjednik Savjeta za naučnoistraživačku djelatnost Crne Gore Anđelko Lojpur rekao je da potpisani Sporazum i Program o naučnoj saradnji, govore u prilog da uzalud nije potrošeno vrijeme oko pregovaračkih poglavlja 25 i 26.

»Ovo je istinski pečat da Crna Gora ima pravo i mjesto pod suncem naučno istražvačkog rada«, poručio je on.

Lojpur je kazao da su Sporazum i Program prilika da se preskoče razvojne faze i da se iskustva drugih država iscrpe u mjeri u kojoj je to moguće.

Sekretar Ministarstva nauke Smiljana Prelević kazala je da će Sporazum i Program dati pravni okvir za saradnju sa svim naučnim institucijama i udruženjima između Crne Gore i Italije.

»Danas zaključeni Sporazum je od značaja za istraživačku zajednicu Crne Gore sa aspekta korišćenja resursa istraživačkih kako u Crnoj Gori, tako u Italiji a odnosi se na elemente istraživanja putem zajedničkih naučno istraživačkih projekata, mobilnosti istraživača, korišćenje naprednih tehnologija i tehnike za definisane oblasti istraživanja«, rekla je ona.

Ambasador Italije u Crnoj Gori Vinćenco Del Monako kazao je da Sporazum i Program koji su danas potpisani otvaraju vrata velikoj saradnji, ne samo u smislu istraživača i studenata, već u smislu stvaranja novih zajedničkih projekata.

»Zasigurno možemo reći da je to još jedan mali korak razvijanju naših jako dobro razvijenih bilateralnih odnosa«, ocijenio je on.

Programom je predviđeno da Crna Gora i Italija svake godine podrže do deset zajedničkih istraživačkih projekata, u trajanju od dvije godine.

Prvi konkurs za predloge projekata će se objaviti u maju naredne godine, sa rokom prijavljivanja do 30. septembra 2014.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније