Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

21. 10. 2017. 19:15   >>  18:44

KONFERENCIJA EUSDR

Šansa za dodatni novac iz fondova

Strategija Evropske unije za Dunavski region (EUSDR) omogućiće Crnoj Gori da na dodatni način povuče novac iz fondova EU, ocijenio je Radoslav Babić generalni direktor Direktorata za transformaciju i investicije crnogoske Vlade.

On je učestvovao na Šestoj konferenciji EUSDR koja je održana u Budimpešti.

Na konferenciji je zaključeno da će mapa koridora za gasnu infrastrukturu u Evropi biti znatno transformisana u narednih nekoliko godina, a da je energetska diverzifikacija jedan od ključnih prioriteta EU.

Kako je navedeno u zajedničkoj izjavi ministara zemalja regiona odgovornih za implementaciju Dunavske strategije, jedan od glavnih gasnih koridora odnosi se na Južni koridor koji je od strateškog značaja za EU.

"Južni koridor je naš najvažniji projekat energetske diverzifikacije. Naglašavamo potrebu završetka ostalih projekata energetskog povezivanja između zemalja članica Dunavske regije", navodi se u izjavi.

Dodaje da će projekti biti uspješno implementirani samo ako dobiju podršku iz evropskih i nacionalnih fondova, kao i ako bude uspostavljena direktna saradnja na njihovoj realizaciji.

Babić je kazao je rekao da dunavski transnacionalni program i strategija za Dunavski region, predstavljaju jedan od najvažnijih programa EU kako za Crnu Goru tako i za države regiona, ali i šire za države članica i države kandidate.

On je rekao da su su Budmipešti čuli brojni pozitivni primjeri i smjernice za dalje kretanje Crne Gore u ovoj oblasti.

"Crna Gora ulaže velike napore i veliki rud kako bi procenat iskroštenosti predpristupnih evropskih fondova bio veliki i kako bi taj novac bio iskorišćen ne samo u cilju zadovoljavanje uslova koji je EU postavila Crnoj Gori na puru evropksim integracijama, nego bi na taj način rešili neke od izazova kojim se Crna Gora susreće", kazao je Babić crnogorskim novinarima u Budimpešti.

Pomoćnik ministra spoljnih poslova BiH Almir Šahović, kazao je da će ta država učestvovati u projektima u vezi sa energetikom, infrastrukturom, ali i poboljšanjem turističkih potencijala zemlje.

"Sa političkog aspekta, ova strategija je još jedan dokaz evropske perspektive za BiH i zemlje našeg okruženja, jer nam je pružena mogućnost da ravnopravno učestvujemo u njenom kreiranju", dodao je on.

Podsjetio je da je BiH kroz ovaj forum, uz partnerstvo sa Mađarskom, nakon poplava 2014. godine započela projekat 2015. u povećanju kapaciteta BiH u borbi protiv poplava i drugih prirodnih nepogoda.

"Međutim, šire govoreći, Dunavsku strategiju treba posmatrati kao veliku priliku za zemlje našeg regiona da povećaju svoju povezanost. Prvo, što se tiče putne, željezničke i riječne infrastrukture, pa do projekata iz oblasti energetike", dodao je on.

Dunavski region obuhvata 14 zemalja, od kojih kroz deset protiče Dunav - Austrija, Bugarska, Njemačka, Mađarska, Rumunija, Slovačka, Hrvatska, Srbija, Moldavija i Ukrajina, a četiri pripadaju tom basenu Češka, Slovenija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina.

Od tih zemalja, devet je u EU, tri su u procesu pregovora sa EU, među kojima je Crna Gora, dok su dvije takozvane „susjedne zemlje” Ukrajina i Moldavija. Te države imaju više od 115 miliona stanovnika i uključuju se u projekat stvaranja druge makroregije u Europi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније