Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: B.V.

22. 10. 2017. 11:42 >> 11:11
5

ZORONJIĆ SMATRA

Vlast srozala obrazovni sistem

Izjava predsjednika DPS-a, Mila Đukanovića, da se obrazovanjem bave ljudi koji taj poziv nijesu odabrali je samo skidanje tereta odgovornosti sa vlasti koja je za gotovo tri decenije obrazovanje uspjela da sroza do dna, smatra potpredsjednica Građanskog pokreta URA Suada Zoronjić.

 

„O lošem kvalitetu crnogorskog obrazovanja, tačnije o lošem nastavnom kadru govori nam čovjek čije su vlade u posljednjih skoro trideset godina kreirale upravo takvu sliku. Govori nam čovjek koji je sa ne baš pohvalnim rezultatima u obrazovanju sjeo u fotelju državnika. O rezultatima njegovog i rada njegovih ministara u oblasti obrazovanja govore parametri renomiranih stranih istraživanja koji decenijama unazad crnogorski obrazovni sistem smještaju na začelja tabela. Da podsjetimo gospodina Đukanovića da sistem obrazovanja i nastavni kadar ne kreiraju prosvjetnio radnici već zvanična politika jedne zemlje“, istakla je Zoronjić.

Komentarišući Đukanovićevu izjavu „da su sa tranzicijom nestale i neke markantne konstante moralnog i ukupnog društvenog modela razvoja crnogorskog društva“, Zoronjić je ocijenila da je on upravo primjer tome.

„Neko kome su u zvaničnoj politici prosvjeta i obrazovanje bili uvijek na margini interesovanja i prioriteta, kome jedan od ministara zadužen za ovaj resor nije ni padež mogao pogoditi, a jedan zadužen za resor nauke plagirao svoj doktorski rad sada može da krivicu o potpunoj promašenosti jedne obrazovne politike prenese na prosvjetne radnike. Toliko o moralnoj dimenziji pomenutog gospodina“, kazala je Zoronjić.

Ona je dodala i da se godinama ne radi na poboljšanju životnog standarda prosvjetnih radnika, da mnogi rade u teškim uslovima za izvođenje nastavnog procesa i da nerijetko od svojeg novca kupuju nastavni materijal kako bi ispoštovali plan i program.

„Prepisani plan i program, za šta niko nije snosio odgovornost već su pojedini ovih dana i nagrađeni zbog prepisivanja. U takvim uslovima, iluzorno bi bilo očekivati da prosvjetni radnici imaju motivaciju za svoj rad“, dodala je ona.

Zoronjić je zaključila i da veliki problem u obrazovnom procesu predstavljaju partijska uhljebljenja a sa njima često i nestručni kadar, čime se ne dozvoljava selekcija najboljih.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније