Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: B.V.

23. 10. 2017. 14:20 >> 13:50

KONFERENCIJA U PG

Povećati cjeloživotno učenje odraslih

Obrazovanju odraslih u Crnoj Gori posvećuje se velika pažnja, a jedan od prioriteta je povećanje stope učešća odraslih u programima cjeloživotnog učenja, poruka je sa Završne konferencije “Profesionalizacija u obrazovanju odraslih” u hotelu Verde.

 

Konferenciju su, kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, otvorili šef tog resora Damir Šehović i direktor Centra za stručno obrazovanje Duško Rajković. 

Šehović je rekao da se Crna Gora za relativno kratak period uključila u evropske tokove primjenjujući savremena dostignuća u oblasti obrazovanje odraslih.

On je istakao da je u cilju približavanja nacionalnih vrijednosti evropskim standardima nužno ostvariti međuresornu saradnju i kreirati ambijent koji će institucije sistema, kompanije i preduzeća, kao i ustanove NVO sektora učiniti organizacijama koje uče.

„Crna Gora mora imati zaposlene visoke stručnosti, koji mogu stati rame uz rame sa zaposlenima u zemljama Evropske unije. Zato se u narednom periodu od sistema obrazovanja odraslih očekuje mnogo, jer je on mehanizam brzog usmjeravanja na poslove kojim se podstiče društveni i ekonomski rast i razvoj“, naglasio je Šehović.

On je dodao da su to uslovi koji zahtijevaju od zaposlenih visoku sposobnost i spremnost za brze promjene radnih mjesta, kao i aktivno učešće u programima cjeloživotnog učenja.

„Stoga je jedan od  pet prioritetnih ciljeva Strategije obrazovanja odraslih povećanje kompetencija zaposlenih u cilju postizanja bržeg privrednog rasta“, zaključio je Šehović.

Rajković je podsjetio da se Konferencija održava u sklopu 16. Dana obrazovanja odraslih, koje je Centar propratio nizom događaja.

On je objasnio da je Centar za stručno obrazovanje kao nosilac projekta.

“Nacionalni koordinator za učenje odraslih, radni plan: Crna Gora” koji je realizovan od novembra 2015. godine do novembra 2017. godine, uspio da donese značajna dokumenta i alate za podršku obrazovanju odraslih.

Podsjetio je da je Centar 2016. godine izdao Vodič kroz sistem neformalnog obrazovanja odraslih, u kome su objedinjene  informacije o svim provajderima ove vrste obrazovanja na nivou Crne Gore, kao i da je otvoren internet portal koji se odnosi na obrzovanje odraslih.

Prema njegovim riječima, u Crnoj Gori radi oko 100 provajdera obrazovanja odraslih čiji su sertifikati cijenjeni i u zemljama Evropske unije.

Na početku Konferencije obratila se i načelnica Direkcije za stručno obrazovanje u Ministarstvu prosvjete Zora Bogićević koja je strateške dokumente kojima je uređena ova oblast obrazovanja.

Ona je naglasila važnost motivisanja pojedinca za stalno učenje, prilagođavanja sistema obrazovanja potrebama pojedinca, kao i kontinuirano profesionalno savjetovanje.

U nastavku Konferencije, Gordana Bošković, nacionalna koordinatorka za učenje odraslih, predstavila je komparativnu analizu u obrazovanju odraslih i Izvještaj ekspertske grupe na ovu temu. 

”Učesnici Konferencije su, pored predstavnika Ministarstva prosvjete i Centra za stručno obrazovanje, i predstavnici Ministarstva rada i socijalnog staranja, Ministarstva sporta, Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija i drugi”, navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније