Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

23. 10. 2017. 20:07   >>  20:05

LEGALIZACIJA OBJEKATA

Devet mjeseci za prijavu

Građani koji žele da legalizuju bespravno sagrađene objekte mogu da se prijave za taj proces u narednih devet mjeseci. Ko se ne prijavi, nakon tog roka neće imati mogućnost legalizacije, poručuju iz Ministarstva održivog razvoja i turizma. Koliko će to ih da košta, kažu, zavisi od slučaja do slučaja.

Ako ste se odlučili da legalizujete vaš bespravno sagrađeni objekat, prvo što vam treba jeste zahtjev za legalizaciju. Taj obrazac možete naći na sajtu Ministarstva turizma. Sa popunjemim obrascem sljedeća adresa je opština u kojoj se nalazi objekat koji legalizujte.

"Ono što preporučujemo građanima je da odmah u jedinicama lokalne samouprave krenu sa procedurom legalizacije popunjavanjem obrasca za legalizaciju, dostavljenjem elaborata o premjeru objekta koji je ovjeren u katastru i dostavljanjem zabilježbe iz katastra, odnosno upisa objekta u katastru", kaao je direktor Direktorata za razvoj stanovanja u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Marko Čanović.

Svi vlasnici bespravno sagrađenih objekata dužni su da u narednih 9 mjeseci podnesu zahtjev za legalizaciju bez obzira na to da li su u planskim dokumentima ili ne.

"Oni građani koji budu neodgovorni, koji se ne prijave za proces legalizacije, imaće penale i nanade za korišćenje prostora koji će morati da plaćaju u narednom periodu do uklanjanja objekta. Nakon roka prijavljivanja od 9 mjeseci legalizacija postojećih objekata više neće biti moguća", poručio je Čanović.

Plaćanje nadoknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta uslov je za legalizaciju. Zakon definiše objekte do 200 metara kvadratnih, koji su za osnovno stanovanje, i ostale.

"Objekat osnovnog stanovanja koji će moći naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta da plate u 240 mjesečnih rata, a za ove ostale, oni će moći da plate naknade za komunalno opremanje koji je najveći trošak legalizacije na 120 mjesečnih rata", pojasnio je Čanović.

Koliko će to da vas košta, zavisi od slučaja do slučaja.

"Ono sto smo mi definisali zakonom je da jedinica lokalne samouprave će definisati visinu naknade za opremnje komunalnog zemljišta. Ta naknada neće biti veća od naknade koja je propisana zakonom tako da sredstva potrebna za legalizaciju će zavisiti od svakog konkretnog slučaja, od opštine do opštine, od parcele do parcele, od lokacije do lokacije. Veoma je teško predvidjeti", kaže Čanović.

U Ministarstvu su organizovali obuku za sve one koji će se baviti legalizacijom, od opštinara do inspektora. A novac sakupljen od legalizacije biće upotrijebljen za komunlanu infrastrukturu kao i obezbjeđivanje alternativnog smještaja građanima čiji će objekti biti uklonjeni tokom legalizacije.

Marija Radulović, TVCG

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније