Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

24. 10. 2017. 08:00 >> 07:26

PEŠIĆ PORUČIO

Jedva čekam proces o mom razrješenju

Komisija za ispitivanje uslova za opoziv koja ima zadatak da provjeri postojanje pravnog osnova za razrješenje profesora Vladimira Pešića u Upravnom odboru Univerziteta Crne Gore zakazala je sjednicu za ponedjeljak u zgradi Rektorata, kada bi trebalo i da se izjasni o njegovoj smjeni, saznaje Pobjeda.

Komisija je pozvala Pešića da dođe na sjednicu, gdje će se i izjasniti o optužbama koje mu se stavljaju na teret.

"Sa nestrpljenjem čekam da ovaj "kafkijanski" proces počne", rekao je Pešić kratko za Pobjedu, potvrdivši da je dobio poziv.

Tročlanu komisiju, koju čine profesori Milan Marković, Nenad Šoškić i predsjednica Studentskog parlamenta Sara Arianna Serhatlić, formirao je Senat na posljednjoj sjednici, kako procedura nalaže, jer je Institut za biologiju mora zatražio Pešićevo razrješenje u Upravnom odboru.

Institut više ne želi da ih Pešić predstavlja u tom tijelu, jer su za njih nedopustivi njegovi javni istupi u kojima podržava smijenjenu rektorku Radmilu Vojvodić i kritikuje Univerzitet.

To, kako su naveli u obrazloženju, nije u skladu sa njihovim stavovima. Oni, takođe, tvrde da se izjave Pešića duboko kose sa profesionalnim načelima akademskog djelovanja, principima integrisanog funkcionisanja i predstavljanja Univerziteta i obavezom da se poštuju zvanični stavovi Univerziteta, kao i odluke njegovih tijela.

Predstavnici ove ustanove su, međutim, na prošloj sjednici Senata saopštili da nemaju ništa protiv Pešića, te su ga pohvalili kao naučnika. Rekli su da su pokrenuli inicijativu zato što su blisko vezani sa Vladom i da im niz projekata zavisi od Vlade, zbog čega im nije interes da ih Pešić predstavlja i iznosi javno stavove kakve saopštava.

Pojedini senatori su tada tokom diskusije kazali da je povod za smjenu Pešića neosnovan, jer je nedopustivo da neko bude sankcionisan zbog verbalnog delikta. Kada komisija donese odluku o ovom slučaju, o njoj bi senatori, tajnim glasanjem, trebalo da se izjasne na narednoj sjednici. Inicijativu za smjenu Pešića u Upravnom odboru dostavio je, kako smo ranije objavili, i Mašinski fakultet.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније