Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

24. 10. 2017. 10:44   >>  10:17

HARAPOVIĆ APELUJE

Izbjegnimo epidemiju, vakcinišite djecu

Ministar zdravlja Kenan Hrapović još jednom je apelovao na sve roditelje da vakcinišu djecu i na taj način stvorite im preduslove za zdravu i srećnu budućnost.

Hrapović je to saopštio na otvaranju Regionalnog sastanka rukovodilaca imunizacijskih programa evropskog regiona, na kojem će u Budvi naredna tri dana biti više od 180 stručnjaka iz 53 evropske zemlje.

„S obzirom na to da se region suočava sa epidemijom zaraznih bolesti, koje su praktično decenijama bile iskorijenjene, važno je da se sa ovog mjesta pošalju jasne poruke o našoj riješenosti da se poveća obuhvat vakcinisane djece i vrati na period od prije nekoliko godina“, poručio je Hrapović.

On kaže da mladi roditelji, isključivo iz straha, a želeći samo dobro svom djetetu, često donose pogrešnu odluku i najčešće bezrazložno odlažu i izbjegavaju vakcinaciju, nesvjesni da će upravo na taj način biti oni ti koji će ugroziti zdravlje svoje, ali i druge djece.

„Pad obuhvata MMR vakcinom u Crnoj Gori je 2016. godine bio najniži u istoriji imunizacije i iznosio je 46,58 procenata. Suočeni sa ovako zabrinjavajućom statistikom preduzeli smo niz konkretnih koraka kako bismo preduprijedili fatalne posledice sa kojim se susreće region, prije svega Makedonija, Kosovo i Rumunija“, kazao je Hrapović.

Ministar podsjeća da je taj resor organizovao medijsku kampanju, intezivirao razgovore sa roditeljima i organizovali vanredne vakcinacije, pa je tako od avgusta na teritoriji Podgorice vakcinisano gotovo hiljadu mališana MMR vakcinom.

„Nije nam cilj da represivnim mjerama i zaprijećenim kaznama utičemo na odluku rodiltelja, već da ih na naučno zasnovanim dokazima, dovedemo do prave odluke. Cilj nam je da se poveća obuhvat vakcinacije na minimum 95 procenata, kako bi zaštitili našu djecu od obolijevanja, izbjegli rizik od epidemija, a samim tim i stekli uslove za eliminaciju morbila i rubele, što je ujedno i plan SZO“, naveo je Hrapović.

On smatra značajnim što se baš sada jedan od najvećih sastanaka vodećih svjetskih zdravstvenih stručnjaka u oblasti imunizacijskih programa, održava u Crnoj Gori.

„Još jedan apel sa ovog mjesta, vakcinišite svoju djecu i na taj način stvorite im preduslove za njihovu zdravu i srećnu budućnost“, zaključio je Hrapović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније