Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: B.V.

24. 10. 2017. 16:47 >> 16:17

IA TVRDI

Trećina resora ne poštuje Zakon o NVO

Trećina ministarstava ne planira da izdvoji novac za projekte nevladinih organizacija (NVO), koji bi im mogli pomoći u sprovođenju javnih politika, saopšteno je iz Instita alternativa (IA).


Kako su kazali iz te NVO, to su ministarstva unutrašnjih poslova, finansija, vanjskih poslova, nauke, održivog razvoja i turizma i javne uprave.

"Ova ministarstva nijesu utvrdila priroritetne oblasti od javnog interesa i potrebna sredstva za finansiranje projekata i programa NVO iz državnog budžeta za 2018. godinu", navode oni.

Time su, smatraju u IA, pokazala da sljedeće godine ne planiraju projektnu saradnju sa nevladinim sektorom u značajnim oblastima od javnog interesa.

Iz IA su posebno apelovali na Ministarstvo javne uprave, kao nadležno za dosljednu primjenu Zakona o NVO, ali i na druga ministarstva, da hitno počnu sa izradom sektorske analize, u skladu sa članom 32 tog zakona.

"Ministarstvo javne uprave imalo je obavezu da sačini predloge prioritetnih oblasti od javnog interesa i potrebna sredstva za finansiranje, na osnovu utvrđenih strateških i planskih dokumenata i nakon sprovedenih konsultacija sa zainteresovanim NVO koje djeluju u odgovarajućoj oblasti od javnog interesa", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je reforma javne uprave u Crnoj Gori prioritet za Evropsku komisiju.

"Imajući u vidu ukupni trošak reforme javne uprave, koji je planiran u iznosu od najmanje 15 miliona EUR, naročito je izražena potreba da civilni sektor, kroz nezavisna istraživanja i aktivnosti, pruži doprinos u praćenju benefita koje će ova reforma imati za građane", kazali su iz IA.

Oni podsjećaju da Zakon o NVO propisuje finansijsku podršku u iznosu od najmanje 0,3 odsto tekućeg godišnjeg budžeta za projekte koje realizuju NVO.

Prema saznanjima IA, ministarstva evropskih poslova, pravde, za ljudska i manjinska prava, odbrane, poljoprivrede, zdravlja, rada i socijalnog staranja, prosvjete, kulture, sporta i ekonomije, raspisala su javni poziv ili sprovela konsultacije sa NVO sektorom u određivanju prioritetnih oblasti.

Kako su naveli iz te NVO, naročito zabrinjava što je Ministarstvo javne uprave, koje je ujedno i pripremilo predlog važećeg Zakona i nadležno je za njegovu efikasnu primjenu, među prvima koji se oglušuju o zakonske odredbe.

Iz IA su podsjetili da je rok za dostavljanje predloga za finansiranje projekata davno istekao, i apelovali na organe državne uprave koji do sada nijesu utvrdili potrebna sredstva za finansiranje projekata nevladinog sektora, da to hitno učine.

"I na taj način omoguće punu implementaciju zakonskih odredbi i obaveza države da obezbijedi sredstva za finansiranje projekata i programa u oblastima od javnog interesa", dodaje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније