Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

26. 10. 2017. 21:46   >>  21:22

UNIVERZITET CG

Uspostavili saradnju sa Sveučilištem u Splitu

Predstavnici Univerziteta Crne Gore (UCG) i Sveučilišta u Splitu potpisali su danas Sporazum o saradnji koji je, kako je saopšteno, osnova za uspostavljanje naučne i saradnje u visokom obrazovanju, naučnoistraživačkom radu, stručnim i drugim djelatnostima od zajedničkog interesa.

Sporazum su potpisali vršilac funkcije rektora UCG Danilo Nikolić i rektoro Sveučilišta u Splitu Šimun Anđelinović.

Kako je saopšteno iz UCG, ta obrazovna institucija, u skladu sa strateškim opredjeljenjima i trendovima u evropskom prostoru visokog obrazovanja, nastavlja da širi mrežu partnerstava sa referentnim visokoškolskim ustanovama iz okruženja i svijeta.

Navodi se da je, prema izvještaju „Clarivate Analytics“, iz najvažnije baze naučnih radova „Web of Science“, Sveučilište u Splitu u martu bilo najbolji rangirani univerzitet u Hrvatskoj u više kategorija i jedini iznad svjetskog prosjeka.

“Sveučilište u Splitu, ako se izuzmu univerziteti u Ljubljani, Mariboru i Zagrebu, koje je ostavilo iza sebe, jedino je iz regiona koje se našlo na nedavno objavljenoj listi izvrsnosti svjetskih univerziteta „Times Higher Education World University Rankings 2018“, britanskog Tajmsa /Times/. Ova lista se uz "šangajsku" i QS ljestvicu smatra jednom od najvažnijih u rangiranju svjetskih univerziteta”, kaže se u saopštenju,

Saradnja UCG i Sveučilišta u Splitu započeta je, dodaje se, 2013. godine kroz realizaciju Tempus projekta „Modernizacija i usklađivanje pomorskog obrazovanja u Crnoj Gori i Albaniji – MARED“, na kojem je Pomorski fakultet UCG koordinator.

Kako se navodi, saradnja je kasnije proširena i kroz Erasmus+ projekte „Unapređenje kapaciteta Pravnog fakulteta UCG – revizija kurikuluma, podsticanje međunarodne saradnje i unapređenje ljudskih, tehničkih i bibliotečkih resursa – CABUFAL“ i „Evolucija akademskog obrazovanja na Zapadnom Balkanu i održiva obuka profesionalaca u oblasti korišćenja informacija o prostoru – BESTSDI“. Univerziteti sarađuju i kroz mobilnost profesora i studenata.

UCG i Sveučilište u Splitu će, kako se navodi u Sporazumu, posebno sarađivati u oblastima kao što su istraživačka saradnja i zajedničko učešće u naučnim i stručnim projektima, uspostavljanje zajedničkih studija i izvođenje nastave na svim vrstama i nivoima studija, kao i izvođenje nastave na programima koji se zasnivaju na načelima cjeloživotnog učenja.

“Ugovorena saradnja će se realizovati na osnovu recipročne razmjene nastavnika, saradnika i studenata, kao i kroz razmjenu informacija i odgovarajuće literature iz područja naučnog rada i obrazovanja”, kaže se u saopštenju.

Sporazumom je predviđeno i da univerziteti rade na zajedničkim naučnoistraživačkim projektima koji su vezani aktelnu problematiku od zajedničkog interesa, i zajednički objavljuju rezultate istraživanja.

Predviđeno je i uključivanje naučnika sa univerziteta – partnera u vlastita naučna istraživanja, organizovanje zajedničkih naučnih skupova s prethodno dogovorenom tematikom, kao i razmjena naučnih informacija, periodične i ostale naučne literature.

U području obrazovanja univerziteti, će zajedno organizovati kurseve, seminare i predavanja iz dogovorene tematike, međusobno angažovati nastavnike u cilju poboljšanja kvaliteta nastavnog procesa, razmjenjivati iskustva iz područja obrazovanja i metodike nastave radi poboljšanja efikasnosti studija, ali i razmjenjivati studente radi učešća na posebnim kursevima ili ljetnoj praksi.

“UCG i Sveučilište u Splitu mogu zajednički organizovati postdiplomsko usavršavanje u vidu doktorskih studija, kao i sastavljati odgovarajuće ispitne komisije za pripremu i odbranu doktorskih radova”, kaže se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније