Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Pobjeda, Objavio: I. P. ]

29. 10. 2017. 07:54 >> 07:23
5

NEMA POMAKA

Zakon o slobodi vjeroispovijesti na čekanju

Pitanje je do kada će Crna Gora čekati na usvajanje zakona o slobodi vjeroispovijesti koji, nakon povlačenja zbog sugestija Venecijanske komisije, nije još vraćen u proceduru, već se i dalje radi na pripremi nacrta zakonskog teksta, rekao je potpredsjednik Savjeta Mitropolije Crnogorske pravoslavne crkve Stevo Vučinić.

 

"Teško je reći kada će zakon biti usvojen. Čudimo se zašto je uopšte Zakon o slobodi vjeroispovijesti poslat Venecijanskoj komisiji da ga pretresa i ocjenjuje, jer na to kao država nijesmo obavezni, pa onda, pitamo se, kad će biti vraćen u proceduru, i na koncu, čudimo se i pitamo se što, koga i do kada ćemo da čekamo da se taj zakon usvoji u Skupštini", kazao je Vučinić za Pobjedu.

On podsjeća na ocjenu CPC da je Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji je povučen iz procedure pred Venecijanskom komisijom, pravedno i dobro riješio sva pitanja, uključujući i pitanje korišćenja i pravo na služenje u vjerskim objektima.

Iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava nijesu mogli precizirati datume. Naglašeno je, međutim, da se "intenzivno i u kontinuitetu bave inoviranjem nacrta tog zakonskog teksta o slobodi vjeroispovijesti".

"Ne radi se o suštinskim izmjenama, već ove izmjene proizilaze iz potrebe da se uvaže relevantne primjedbe, sugestije i mišljenja koja su dobijena od zainteresovanih subjekata. U inovirani tekst Nacrta zakona biće uvrštene primjedbe, sugestije i mišljenja koja su u skladu s najvišim međunarodnim standardima u ovoj oblasti i u skladu s interesima države, vjerskih zajednica i svih građana", saopštila je Pobjedi generalna direktorica Direktorata za odnose sa vjerskim zajednicama Žana Filipović.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније