Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

31. 10. 2017. 07:55 >> 07:24
25

NEMA IZRUČENJA

Nikiću status izbjeglice u Rusiji

Ruske vlasti neće izručiti crnogorskog državljanina Ananija Nina Nikića, službenog prevodioca DF-a, koji se sumnjiči da je učestvovao u planiranju terorističkih napada na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra prošle godine, jer mu je dodijeljen status izbjeglice saopšteno je Pobjedi iz Ministrastva pravde.

Dopisom Generalnog tužilaštva Ruske Federacije od 9. oktobra obaviješteni smo da je Ananije Nikić, čije je izručenje zatraženo molbom od 6. aprila 2017. godine, dobio status izbjeglice, zbog čega nije moguće udovoljiti molbi za izručenje navodi se u odgovorima Ministarstva pravde.

Crnogorske vlasti sredinom oktobra uputile su zahtjev kolegama u Rusiji da ih obavijeste u kojoj je fazi postupak za izručenje Nikića koji je 2. aprila uhapšen u regiji Rostov, nakon čega mu je određen ekstradicioni pritvor.

Nakon nekoliko mjeseci provedenih u pritvoru zvanični prevodilac DF-a se našao na slobodi, uz obavezu da ne smije da napusti teritoriju Rusije i da redovno treba da se javlja njihovim vlastima.

Za Nikićem je u februaru raspisana međunarodna potjernica i crnogorski istražitelji imali su operativna saznanja da je bjegunac u Rusiji. U više navrata obraćali su se kolegama u toj zemlji, ali gotovo da nije bilo razmjene informacija.

Umjesto da Rusija obavještava Crnu Goru o Nikićevom kretanju, ta komunikacije je išla u obratnom smjeru crnogorske vlasti obavještavale su Moskvu o ovom slučaju. Međutim, kada je Nikić uhapšen u regiji Rostov uslijedio je zahtjev Rusije da im se dostavi kompletna dokumentacija za izručenje, što je bilo u skladu sa međunarodnom procedurom i zakonom.

Takva reakcija Moskve podgrijavala je sumnju da je to jedan od načina da pokupe što više informacija za slučaj pokušaj terorizma, za koji su kao organizatori označeni agenti ruske službe GRU Eduard Šišmakov i Vladimir Popov.

Sada je to potvrđeno odgovorom ruskog tužilaštva koji decidno navode da odbijaju izručenje Nikić jer je „dobio status izbjeglice”.

 

Пратите нас на

Коментари25

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније