Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R. [ Mina ]

31. 10. 2017. 18:02   >>  17:32

IA POZVAO

Vlada da obaveže ministarstva

Institut alternativa (IA) pozvao je danas Vladu Crne Gore da obaveže ministarstva koja još nijesu utvrdila programe finansiranja Nevladnih organizacija u narednoj godini, da to hitno učine.

"Pozivamo predsjednika Vlade Duška Markovića da obaveže Ministarstvo javne uprave, Ministarstvo finansija i Ministarstvo unutrašnjih poslova i druga ministarstva koja to nijesu uradila, da suštinski otvore proces analize prioriteta i konsultacija sa NVO u planiranju finansiranja NVO programa i projekata u narednoj godini", kazao je predsjednik Upravnog odbora IA Stevo Muk.

On je podsjetio da je IA prošle sedmice upozorila da trećina ministarstava ne poštuje Zakon o NVO, pa tako ne planira da izdvoji novac za projekte nevladinih organizacija naredne godine, koje bi im mogle pomoći u kreiranju javnih politika.

Muk je ukazao da su to ministarstva javne uprave, unutrašnjih poslova, finansija, vanjskih poslova, nauke, održivog razvoja i turizma.

On je rekao da je nakon reagovanja IA, Ministarstvo javne uprave potvrdilo da ne planira da izdvoji novac za finansiranje projekata NVO u oblasti “reforma javne uprave“, za sljedeću godinu.

Muk je ocijenio da je Ministarstvo na taj način odlučilo koje to oblasti nijesu prioritetne za program finansiranja projekata NVO, odnosno koje jesu, bez prethodnog konsultovanja sa nevladinim organizacijama.

On je kazao da je posebno zabrinjavajuće takvo postupanje Ministarstva javne uprave koje je nadležno za sprovođenje Zakona o NVO.

"Zbog čega je IA uputio pismo Markoviću, i pozvao ga da odbije predlog da Vlada usvoji prioritete finansiranja nevladinih organizacija u 2018, bez uključivanja oblasti koje su neposredno vezane za prioritete procesa evropskih integracija, odnosno borbu protiv korupcije i vladavinu prava", kazao je Muk.

On je rekao da je riječ, najprije, o oblasti ”reforme javne uprave” kod Ministarstva javne uprave, a potom o oblastima upravljanja javnim finansijama kod Ministarstva finansija i razvoja integriteta i efikasnosti rada policije kod Ministarstva unutrašnjih poslova.

Muk je ocijenio da je praćenje rezultata u tim oblastima veoma značajno za praćenje napretka u borbi protiv korupcije u Crnoj Gori.

On je kazao da ta ministarstva imaju ključnu ulogu u ostvarivanju rezultata u Poglavlju 23-Pravosuđe i temeljna prava, Poglavlju 24- Pravda, sloboda i bezbjednost, kao i Poglavlju 32-Finansijska kontrola.

"Imajući u vidu značaj pomenutih oblasti, koristimo ovu priliku da naglasimo potrebu da nevladine organizacije, kroz nezavisna istraživanja i aktivnosti, pružaju doprinos u praćenju benefita koje će oblast reforme javne uprave, upravljanja javnim novcem i razvoja efikasnosti rada policije imati za građane", rekao je Muk.

On je upozorio da takva odluka i odgovor Ministarstva javne uprave, kao i dosadašnje postupanje svih šest ministarstava predstavlja rizik i opasnost od mogućeg daljeg isključivanja civilnog sektora iz važnih reformskih procesa u Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније