Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

01. 11. 2017. 12:17 >> 11:48
1

KOALICIJA NVO

Dosljedno primjeniti Zakon o NVO

Koalicija NVO-sradnjom do cilja ukazuje na potrebu dosljedne primjene Zakona o NVO i izradu sektorskih analiza u svim ministarstvima kako bi se, kako navode, omogućilo svrsishodno određivanje prioritetnih oblasti od javnog interesa u kojima će se finansirati projekti NVO u cilju poboljšanja uslova života građana i građanki Crne Gore.

Iz Koalicije NVO - Saradnjom do cilja koj aokuplja nevladine organizacije iz svih crnogorskih opština napominju da će Ministarstvo javne uprave uskoro dostaviti Vladi Crne Gore na usvajanje Objedinjeni predlog prioritetnih oblasti od javnog interesa i potrebnih sredstava za finansiranje projekata i programa nevladinih organizacija u 2018. godini.

"Koalicija NVO - Saradnjom do cilja traži da se prije usvajanja ovog dokumenta od strane Vlade Crne Gore osigura izrada sektorskih analiza (obrazloženih predloga prioritetnih oblasti od javnog interesa i potrebnih sredstava za finansiranje projekata i programa nevladinih organizacija u tim oblastima) u svim ministarstvima kako bi se preko projekata nevladinih organizacija dao doprinos realizaciji javih politka u svim oblastima od javnog interesa", navodis e u saopštenju.

Napominju i da je obaveza izrade sektorskih analiza za sva ministarstva utvrđena članom 32a Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nevladinim organizacijama.

"Napominjeno da u ovoj godini Ministarstvo javne uprave, koje je nadležno za primjenu Zakona o NVO, nije uradilo sektorsku analizu. Posljedica izostanka sektorske analize Ministarstva javne uprave je da u 2018. godini neće biti finansirani projekti NVO koji doprinose razvoju volonterizma, unapređenju filantropije i razvoju kapaciteta nevladinih organizacija, što će uticati na pogoršanje ambijenta za razvoj nevladinih organizacija u Crnoj Gori", ističu iz NVO.

Oni skreću pažnju da su, kako navode, izostale sektorske analize u oblastima najvažnijim za pristup naše države Evropskoj uniji.

"Posljedica izostanka sektorskih analiza u nekoliko ministarstva je da se preko projekata NVO neće dati doprinos realizaciji javnih politika u oblastima reforma javne uprave, borbi protiv korupcije, rada policije, održivog razvoja, turizma, nauke, sporta", navodi se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније