Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

02. 11. 2017. 11:22 >> 10:55

NVO JUVENTAS

Pružene usluge za 353 LGBT osobe u 2017.

Nevladina organizacija (NVO) Juventas je, od početka godine, putem svojih socijalnih i zdravstvenih servisa, ostvarila kontakt i pružila usluge za 353 LGBT osobe, od kojih sa 104 nova muškarca koji imaju seksualne odnose sa muškarcima, saopšteno je iz te organizacije.

Oni su ocijenili da su, programi za grupe koje su teško dostupne ili su izložene diskriminaciji, od posebnog značaja za unapređenje ukupne zdravstvene i socijalne zaštite u Crnoj Gori.

“U vrlo izazovnim uslovima, vođeni prepoznatim potrebama, nastavili smo sa pružanjem servisa socijalne, zdravstvene zaštite i vršnjačke podrške LGBT osobama”, kaže se u saopštenju.

U okviru aktivnosti na prevenciji HIV/AIDS-a i ostalih seksualno prenosivih infekcija, Juventas je, kako se navodi, od januara do okobra ove godine, ostvario direktan kontakt sa 283 MSM osobe (muškarci koji imaju seksualne odnose sa muškarcima).

“Od tog broja njih 104 je novih, odnosno onih sa kojima tokom prethodnih 11 godina, od kada su uspostavljeni servisi, nije bio ostvaren kontakt. Ove godine Juventasov LGBT centar posjetile su 52 lezbejke i biseksualne žene, a uspostavljen je kontakt sa 18 trans osoba”, precizira se u saopštenju.

Iz Juventasa su podsjetili da su socijalni i zdravstveni servisi te organizacije za LGBT osobe, dostupni u LGBT centru u Podgorici svakog radnog dana od 17 do 21 sat.

“Direktan rad sa klijentima i klijentkinjama tokom godine organizovan je i u Nikšiću, Baru, Budvi, Tivtu i Ulcinju, dok se kontakt sa LGBT zajednicom iz ostalih gradova Crne Gore kontinuirano obavlja u LGBT Drop in centru u Podgorici”, podsjeća se u saopštenju.

LGBT Drop in centar je, kako smatraju u Juventasu, veoma važno mjesto za razvoj društvenog života, psihičkog i fizičkog zdravlja LGBT osoba.

“To je je jedno od glavnih mjesta okupljanja LGBT zajednice, članova porodica i prijatelja. Rad u zajednici i sa zajednicom predstavlja jedan od važnih kontrolnih faktora našeg rada gdje LGBT osobe imaju uvid u ono što su naši predlozi i mogućnost da ih modifikuju u skladu sa životnim iskustvom i dosadašnjom praksom”, navodi se u saopštenju.

Usluge koje, u okviru servisa, Juventas pruža klijentima su besplatno i povjerljivo savjetovanje sa psihologom, ljekarom, vršnjačko savjetovanje, kao i različite aktivnosti usmjerene na društveni život LGBT zajednice.

“Takođe, radi se organizovanje besplatnog testiranja na HIV/AIDS u Savjetovalištima, posredovanje pri ostvarivanju adekvatnog pristupa sistemu zdravstvene zaštite, besplatno distribuiranje kondoma i lubirikanata, kao i pružanje informacija o prevenciji HIV/AIDS-a i ostalih seksualno prenosivih infekcija”, kaže se u saopštenju.

Iz Juventasa su naveli da su rad LGBT servisa ove godine su podržali Ambasada Kraljevine Holandije, Ministarstvo finansija, kroz raspodjelu djela prihoda od igara na sreću i Institut za javno zdravlje Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније